12:39 / 24.01.2018.

Autor: Slavica Parlov Horvat / V.M.

30-ak hrvatskih intelektualaca otkriva: u što vjeruju oni koji u Boga ne vjeruju

Drago Pilsel

Drago Pilsel

Foto: - / -

Novinarski dom do posljednjeg su mjesta ispunili svi oni koje je zanimala nova knjiga Drage Pilsela „U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo“. Na to pitanje, otvoreno i bez zadrške u svojim tekstovima, odgovara niz intelektualaca.
Novinarski dom u Zagrebu do posljednjeg su mjesta ispunili svi oni koje je zanimala nova knjiga Drage Pilsela „U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo“. Na to pitanje, otvoreno i bez zadrške u svojim tekstovima, odgovara niz intelektualaca.

Drago Pilsel desetak je godina razmišljao o takvoj knjizi, a odluku da je napiše donio je nakon intervjua s poznatim luteranskim teologom Jürgenom Moltmannom. On mi je u razgovoru rekao: tko kaže da časti Boga, a prezire nevjernike, taj nije konzistentan i griješi. Jako puno ljudi mi se žali - agnostici, ateisti, kažu da se osjećaju kao građani drugog reda, da im je muka. Mislim da u ovom našem društvu ima jako puno galame i mislim da se trebamo naučiti razgovarati,  objašnjava novinar i teolog Drago Pilsel.

Pilsel se odlučio na literarni razgovor s prijateljima i znancima, hrvatskim intelektualcima-glumcima, književnicima, političarima, odvjetnicima. Njih tridesetak ogoljava svoje i sudbine svojih obitelji, navode razloge i stajališta kojima objašnjavaju svoje "nevjerovanje".

Ja sam jedan od tih i bilo mi je jako drago da mogu napisati jedan tekst o tome u što to mi ne vjerujemo, a kad se to sravni i pogleda, čini mi se da se vjeruje u one duboko humanističke ideje kojima se pokreće čovječanstvo,  ističe nakladnik Seid Serdarević.

Moj stav je da je ta knjiga silno važna i potrebna. Nakon čitanja vidim da postoji onoliko različitih načina nevjerovanja koliko postoji nevjernika isto kao što vjera postoji u onoliko načina koliko postoji vjernika. Kao što je muzikalnost dar, tako je i to dar. Ja se na prošlom popisu stanovništva nisam izjasnio katolik, već sam odabrao mogućnost „ostalo“, a onda sam napisao kršćanin,  napominje novinar i publicist Branimir Pofuk.

Uz eseje, temom religioznosti bavilo se i kroz stihove i to iz pera Aleksandra Stankovića i Borivoja Radakovića, a govoreći o svome nevjerovanju u Boga, autori okupljeni u knjizi spoznali su, kažu, svoju vjeru u istinu, pravdu te moralno odgovoran život koji na kraju dijeli mnogo s kršćanskim poimanjem života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!