19:19 / 14.11.2019.

Autor: Gordan Nuhanović/Anja Cerar/V.M./HRT

30 godina kultne knjige Dubravke Oraić Tolić

-

-

Foto: - / -

'Teorija citatnosti' Dubravke Oraić Tolić kultna je knjiga. Od njezinog objavljivanja prošlo je 30 godina, a akademkinja Oraić Tolić citatnosti se sada vratila u novoj knjizi 'Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi.
'Teorija citatnosti' Dubravke Oraić Tolić kultna je knjiga. Od njezinog objavljivanja prošlo je 30 godina, a akademkinja Oraić Tolić citatnosti se sada vratila u novoj knjizi 'Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi'.

U novom izdanju, fenomen citiranja istražuje, u području likovne umjetnosti i suvremene digitalne kulture. Posebna su poglavlja posvećena praksi citiranja u avangardi i postmoderni.

-  Avangarda je htjela srušiti tradiciju, tako da su svi citati čak i u toj funkciji, dok mi danas u našoj suvremenoj postmodernističkoj globalnoj kulturi na neki način poštujemo tradiciju, ali s njom imamo jedan ironičan odmak, igramo se njome, uglavnom mi ne rušimo tradiciju, ističe akademkinja Oraić-Tolić.

Recenzent knjige akademik Krešimir Nemec napomenuo je da se Oraić Tolić bavi i citatnošću u ovom digitalnom dobu: Dakle, kad se javlja fenomen hipertekstova i interaktivnih tekstova, gdje sve korespondira sa svime, kako bi rekao Borges, stvara se jedna univerzalna biblioteka i onda je citatnost silno važan fenomen za današnje doba, rekao je Nemec.

Pogledajte razgovor s Dubravkom Oraić Tolić emitiran u emisiji Knjiga ili život:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!