13:51 / 03.04.2019.

Autor: D.I./V.M./Hina/HRT

30. Muzički biennale Zagreb: 'Glazba, prostor - grad, zvuk'

Programski odbor MBZ-a (foto: MBZ)

Programski odbor MBZ-a (foto: MBZ)

Foto: - / -

Programski fokus 30. Muzičkog biennala Zagreb je 'Glazba, prostor, grad, zvuk', a u 7 festivalskih dana, od 6. do 13. travnja, Zagreb će 'doživjeti' transformaciju zvuka gradskoga središta u suvremeno skladateljsko pismo.
Programski fokus 30. Muzičkog biennala Zagreb (MBZ) je 'Glazba, prostor, grad, zvuk, a u sedam festivalskih dana, od 6. do 13. Travnja, Zagreb će 'doživjeti' transformaciju zvuka gradskoga središta u suvremeno skladateljsko pismo, najavljuju organizatori jubilarnoga izdanja MBZ-a.

Biennale se vratio u Kulturno inforamativni centar (KIC) Zagreb, rečeno je na konferencije za medije u prostorima KIC-a gdje su iznesene potankosti o tome najaktivnijem i najvažnijem glazbenome festivalu u Hrvatskoj posvećenom novoj glazbi svih žanrova.

Na ovom MBZ-u obilježit će se i 40 godina od održavanja Urbofesta održanoga u sklopu MBZ-a 1979. a programom je predviđeno i nekoliko predavanja o temi Arhitektura + Zvuk što će se održati u Oris - Kući arhitekture.

Program te važne glazbene priredbe predstavili su članovi Programskog odbora Nina Čalopek, Tomislav Oliver, Davor Hrvoj, Ivo Jospović i Damir Martinović - Mrle jer je, kako je podsjetio glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja (HDS) Antun Tomislav Šaban, umjetnički voditelj MBZ-a Krešimir Seletković podnio ostavku na tu dužnost.

Pogledajte arhivske snimke s MBZ-a –  Johna Cagea u šetnji Dolcem i Igora Stravinskog u Zagrebu, koje je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska izdvojio Ante Batinović:


7 dana, 50 programa na deset lokacija, više od 400 domaćih i stranih izvođača...

Sedam biennalskih dana donijet će 50 raznovrsnih programa koje će izvesti više od 400 domaćih i stranih izvođača na deset lokacija u Zagrebu uključujući dvorane i gradske ulice, neki su od numeričkih podataka vezanih uz taj festival koji sustavno generira inovacije, potencira eksperimente i rizike.

Program 30. MBZ-A održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, Galerija Greta, Booksa, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Medijateka francuskog instituta, MSU, Lauba, ZKM te KD Vatroslav Lisinski.

- Na ovome MBZ-u jazz će biti jedna od važnih točaka, rekao je Davor Hrvoj i spomenuo neke od uglednih jazz glazbenika koji je ovoga travnja nastupiti u Zagrebu. Tako će nastupiti poznati američki jazz-saksofonist Jon Irabagon a Hrvoj će s njim i razgovarati, u Laubi će u kasnom večernjem terminu, među ostalima, nastupiti i turski Ansambl Konstrukt.

Hrvoje je podsjetio kako je u predbiennalskom programu predavanje pod nazivom 'Što je sloboda u free jazzu? – Istraživanje' održao Marcello Piras, međunarodno priznati autoritet za jazz i sve njegove smjerove.

Bez Biennala povijest hrvatskoga glazbenog stvaralaštva bila bi siromašnija

Član Programskog odbora Ivo Josipović istaknuo je kako je Biennale važna točka za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo i ustvrdio kako bi bez njega povijest hrvatskoga glazbenog stvaralaštva bila siromašnija.

Jer, podsjetio je Josipović, za Biennale se ciljano naručuju djela, a posebno brigu iskazuje se za velike forme baleta i opere, pa je tako tako činjenica da bi se bez toga vrlo lako izbrojili suvremene hrvatske balete i opere.

Nina Čalopek i Damir Martinović - Mrle istaknuli su kako je ovaj  MBZ-a veliku pozornost posvetio programu za djecu i mlade pa je tako već u predbiennalskom tjednu počeo program za 'velike malene' – 'Glazba, prostor, ja' koji će se održavati sve do završetka MBZ-a, a obuhvatit će više od četiri tisuće djece iz grada Zagreba.

U predbiennalskom tjednu održana je i dječja lutkarska predstava 'Žabica kraljica' autorskoga dvojca skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka te razgovor s književnikom i skladateljem Eivindom Bueneom u programu Književni budoar Kluba Booksa.

Martinović smatra kako su i kasnovečernji programi u Laubi 'dobar mamac' za mlade, na koji se i on svojedobno 'uhvatio', da počnu slušati glazbu koja će ih postupno pripremiti da mogu slušati i zahtjevne biennalske programe.

Biennale otvara koncertno djelo Ayresa, zatvara Đurovićeva baletna praizvedba

Jubilarni Biennale otvorit će u subotu, 6. travnja, navečer, i to prije londonske premijere, višeslojno koncertno djelo 'The Garden' Richarda Ayresa inspirirano slikama Hieronymusa Boscha i Danteovom Božanstvenom komedijom, a drugi put zaredom zatvorit će ga baletna praizvedba skaldatelja Frane Đurovića, ovaj put riječ je o baletnoj predstavi 'Hero is Tired'.

Između početne i završne točke mnogi su programi i mnogi izvođači pa će tako, najavio je Tomislav Oliver, gostovati i London Sinfoniette na otvaranju 30. MBZ-a, te norveški ansambl Cikada.

Svoja nova djela na MBZ-u predstaviti će Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Sanja Drakulić, Mirela Ivičević, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban.

Tijekom deset dana MBZ-a u Zagrebu će, najavio je Oliver, gostovati i Bruce McClure, Ivan Fedele, Alex Mendizabal, Vinko Globokar, Daniele Gasparini, Rolf Wallin te Heiner Goebbels.

Poslušajte emisiju Putovi hrvatske glazbe posvećenu osnivaču MBZ-a Milku Kelemenu:
Milko Kelemen i MBZ

Muzički biennale Zagreb međunarodni je festival suvremene glazbe, prvi put je održan 1961 godine., a svakoga travnja neparnih godina održava se u organizaciji HDS-a i tada se tijekom festivalskih dana Zagreb na deset dana transformira u kulturni centar kojemu gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe.

Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnogs glazbenog teatra i suvremenogs plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe.

O programu 30. MBZ-a u emisiji Kultura s nogu razgovarali smo s članovima Programskog odbora Ninom Čalopek i Tomislavom Oliverom, a iz arhiva smo 'izvukli' dio javljanja Dražena Ilinčića u Dnevnik 17. travnja 2009., na otvorenju tadašnjeg Biennala:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!