19:56 / 29.04.2019.

Autor: Hina/M.Š./V.M./HRT

30. travnja – Međunarodni dan jazza

Stjepan Jimmy Stanić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Stjepan Jimmy Stanić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska glazbena unija (HGU) i ove godine 30. travnja obilježava kao Međunarodni dan jazza. I HRT je za tu prigodu na svom Trećem programu od 20 sati, pripremio posebnu emisiju uživo s brojnim gostima iz studija u Bogovićevoj.
Hrvatska glazbena unija (HGU) i ove godine 30. travnja obilježava kao Međunarodni dan jazza. I HRT je za tu prigodu na svom Trećem programu od 20 sati, pripremio posebnu emisiju uživo s brojnim gostima iz studija u Bogovićevoj.

U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je 30. travnja proglasila Međunarodnim danom jazza, kako bi istaknula jazz i njegovu ulogu povezivanja ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza diljem svijeta kako bi proslavili i upoznali jazz i njegove korijene, budućnost i utjecaj.

Glazbeni programi održat će se u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Šibeniku, Varaždinu, Čakovcu, Karlovcu i Koprivnici, a sastojat će se od jazz koncerata, edukativnih satova u školama, glazbenih radionica te medijskih gostovanja.

Međunarodni dan jazza slavili smo i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u kojoj su nastupili Maja Rivić, Nikola Šantek i Zvonimir Bajević s kojima smo i razgovarali o stanju na hrvatskoj jazz sceni, a najavili su i sutrašnji koncert Maja Rivić Septeta u zagrebačkom klubu Vinyl:

U Zagrebu će jazz instrumentalisti, dobitnici Nagrade Status, proći kroz širi centar grada svirajući u oldtimer vozilima, a na Trgu bana Josipa Jelačića koncert će u 21 sat, pod vodstvom Mirona Hausera, održati Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT). Na programu su popularni jazz standardi, ali i uspješne domaće jazz skladbe koje će uz Orkestar kao solisti izvesti Stjepan Jimmy Stanić i Lela Kaplowitz.

I HRT je za tu prigodu na svom Trećem programu od 20 sati, pripremio posebnu emisiju uživo s brojnim gostima iz studija u Bogovićevoj, s izravnim uključenjem u sva veća događanja kako po Zagrebu tako i po drugim gradovima, a sve završava s uključenjem u središnju proslavu i velikim koncertom Jazz orkestra HRT-a na Trgu bana Josipa Jelačića, u 21 sat. Voditelj u studiju u Bogovićevoj je Danijel Despot, a Daniela Trbović vodit će program s Trga bana Josipa Jelačića. Urednica emisije i prijenosa je Melanija Pović Jagarinec.

U povodu Međunarodnog dana jazza na Prvom programu Hrvatskoga radija u 18,15 sati u ciklusu Oda-birano iz konkurencije prošlogodišnjeg festivala Prix Italia donosimo australski dokumentarac 'Nitko nije žešće svirao swing - jazz violina Stuffa Smitha'. Poznati radijski autor David Scuhlman istražuje nasljeđe legendarnog glazbenika uz različite zanimljive sugovornike:
Oda-birano
Program u Puli počet će u jutarnjim satima na pulskoj tržnici, u Rijeci će glazbenici svirati na Korzu, dok se večernji program nastavlja nastupom u klubu Tunel, dok Osječani program mogu pratiti u Slama Land Artu. U Splitu u jutarnjim satima nastupa Jazz trio, u poslijepodnevnim jazz kvartet u sklopu promocije knjige 'Svaka nota svoje mjesto ima', dok navečer nastupa grupa Waveform. U Čakovcu će svirati sastavi Dixieland i Scifidelity orchestra, dok će u Varaždinu nastupiti Trio Petra Eldana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!