30 umjetnika o ožiljcima 1990-ih

12:09 / 29.07.2021.

Autor: Iva Črnjar Ivančan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Devedesete - ožiljci"

"Devedesete - ožiljci"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

"Devedesete - ožiljci" naziv je izložbe otvorene u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Radove je izložilo 30 umjetnika iz 17 zemalja, a oni su prikaz ožiljaka koje su 90-te godine ostavile na generacijama koje su tijekom njih stasale.

Rat, migracije, korupcija, propale industrije, privatizacija, politički sukobi, položaj žena u društvu... To su teme o kojima, cinički, humorno ili kritički govore radovi koje je razgledala i ekipa Vijesti iz kulture:

- Devedesete u likovnoj umjetnosti nisu u Hrvatskoj nikad bile ozbiljno sagledane, uz probleme nedovršene tranzicije 1990-ih, a sad smo u ovoj drugoj krizi koja nas je zatekla, i shvatili smo koliko smo njezini taoci, kaže kustosica izložbe Janka Vukmir.


Prepoznali su to i umjetnici, i to različitim formama: instalacija "Privatna ginegološka ordinacija" sa stolicama od baršuna, trave i zečjeg krzna prikazuje kako se devedesetih obavljao ginekološki zahvat. 


- U predstavljanju publici bilo je očito da muškarci, izuzev, naravno doktora, nisu znali da je ginekološka operacija izvođena na ovakvoj stolici, stoga je za njih to bilo šokantno, istaknula je autorica instalacije, umjetnica iz Slovačke Ilona Nemeth.

Rad Vlaste Delimar jedne od ključnih umjetnica hrvatske likovne scene, govori jezikom osobno proživljenog. "Nepravednosti" je ciklus koji je nastao za vrijeme Domovinskog rata, a na toj je fotografiji sama umjetnica.


- S tim da sam imala dodatnu tešku tragediju i tih dana sam izgubila zube, razbila sam zube u kupaonici, tako da je to za mene bila još jedna dodatna nepravednost i tragedija, napomenula je Delimar.

Cjelokupni nacionalni, povijesni i muzeološki okvir toga razdoblja pod znak upitnika stavlja instalacija o Muzeju novije povijesti u Ljubljani


- Drugi dio kroz tijelo je baš priča o tomu što je ostalo od važnih simboličnih likova naše povijesti, kako se sada prema njima ponašamo, objasnio je Tadej Pogačar, umjetnik iz Slovenije.


Tridesetak godina poslije - ovom su izložbom otvorena brojna pitanja, čak i ona najbolnija, a "Ožiljci devedesetih" u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti ostaju do kraja rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!