16:27 / 30.04.2018.

Autor: V.M./HRT

300 čuda u 6. Izlogu suvremenog zvuka

Kvartet Papandopulo

Kvartet Papandopulo

Foto: - / -

Saksofonisti inspirirani sebičnošću, sofisticirani robotski mehanizmi koji sviraju, vektorska strujanja, live coding i zvučna poezija dio su programa ovogodišnjega međunarodnog festivala koji promiče eksperimentalnu i drugačiju glazbu.
Saksofonisti inspirirani sebičnošću, sofisticirani robotski mehanizmi koji sviraju, vektorska strujanja, live coding, zvučna poezija, zvukovi udaraca u neprobojna stakla, hip hop, turntablisti i industrial čine samo dio programskoga spektra ovogodišnjega međunarodnog festivala koji promiče eksperimentalnu i drugačiju glazbu.

Izlog suvremenog zvuka održat će se u zagrebačkom Studentskom centru od 2. do 5. svibnja, uz besplatan ulaz na sve događaje, najavljuju organizatori manifestacije.

Uzet ćemo vam 2000 sekundi života – tako je najavljena izvedba kompozicije skladatelja Gordana Tudora, koju će na otvorenju festivala večeras, 2. svibnja u 20.30 sati u Francuskom paviljonu, praizvesti renomirani kvartet saksofona Papandopulo.

Šesto izdanje festivala predstavit će glazbenike, skladatelje, video i audio istraživače te performerice iz Austrije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Venezuele.

Tijekom festivala stotinjak će izvođača kroz 30-ak programa ovogodišnjega Izloga zagrebačkom auditoriju predstaviti zanimljivosti sa suvremene europske i svjetske glazbene scene.

Adam Donovan i Katrin Hochschuh, istraživači i umjetnici, dizajneri i robotičari, u sklopu projekta Empathy Swarm, zajednički stvaraju sofisticirane robotske mehanizme, a na izvedbi kojom će završiti njihova umjetnička rezidencija u Galeriji SC, ostvarena u suradnji s Kontejnerom i Galerijom Močvara, pridružuje im se poljski elektroničar Lukasz Szalankiewicz.

U 4 dana glazbenoga istraživanja publika će moći, između ostaloga, upiti dio londonske suvremene priče kroz trio koji je okupio John Chantler, izvrstan glazbenik i skladatelj elektroničke glazbe, a koji u Zagreb stiže s dvojicom etabliranih glazbenih imena, bubnjarom i udaraljkašem Steveom Nobleom i saksofonistom Seymourom Wrightom,  najavila je umjetnička ravnateljica festivala Davorka Begović.

Suvremene tendencije, kreativne ideje, zvučna istraživanja, eksperimenti, zvučeći roboti, prostorno-zvučne kompozicije, grupna improvizacija, live-coding, zvučna poezija, audiovizualno stvaralaštvo. Raznolikost i različitost, znatiželja, snalažljivost, dosljednost, sloboda izričaja. Koncerti, radionice, instalacije, razgovori, inspiracija i motivacija. Program 6. Izloga nastoji voziti tim tračnicama. Nadamo se da će vas ispuniti, inspirirati, ali i naplesati,  istaknula je Begović.

U goste stiže i švicarski HYPER DUO, čiji su članovi i osnivači pijanist Gilles Grimaître i udaraljkaš Julien Megroz, kojima se na zagrebačkom koncertu pridružuje elektroničar Cyril Lim kako bi zajednički predstavili repertoar groovy elektroakustičkih skladbi za klavijature, udaraljke i elektroniku, najavljuju organizatori.

Fraction pravim imenom Eric Raynaud, francuski skladatelj, glazbenik i multimedijski umjetnik, u Teatru iTD izvest će Vector Field, audiovizualni performans u kojem istražuje manipulaciju minimalnoga i jednostavnoga vektorskog strujanja u realnom vremenu. Video materijale iskrivljuje i mijenja uživo putem zvuka, kao svojevrsna oda umijeću transformacije.

Katalin Ladik, autorica i performerica, jedna od pionirki na području zvučne poezije, aktivistica za ženska prava, kreatorica eksperimentalne glazbe i audio predstava tijekom rezidencijalnog boravka u Zagrebu održat će četverodnevnu radionicu za studente Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti. Osim završne prezentacije radionice studenata, Ladik će predstaviti svoju zvučnu poeziju te video i zvučne instalacije.

Londonski „anti bend“ Tomaga, koji čine Tom Relleen (bas gitara) i Valentina Magaletti (bubnjevi i udaraljke) uvest će nas u glazbeni svijet koji se kreće od industriala i eksperimentalnoga jazza do psihodelije i minimalizma.

Pod nazivom OFFAL, Orchestra for Females and Laptops, krije se međunarodni nehijerarhijski kolektiv umjetnica na laptopima čije predstavnice Joanne Armitage i Amble Skuse nastupaju posljednjega dana Izloga. Kroz razvoj tehnoloških sustava i organizacijskih struktura koje olakšavaju suradnju, OFFAL nastoji povezati žene aktivne u području elektroničke glazbe i live codinga.

Eksperimentalni hip hop, industrial i elektronika vežu se uz dobro poznatu varaždinsku glazbenicu Diyalu koja će na zatvaranju ovogodišnjega festivala, 5. svibnja, uživo predstaviti svoj treći studijski album World Raw, uz pratnju DJ Yeshe. U hip hop se zaljubila tijekom djetinjstva provedenoga u njujorškom Brooklynu, a na hrvatskoj se sceni probila suradnjom s Edom Maajkom,  ističe se u festivalskoj najavi.

U sklopu opsežnoga programa 6. festivalskog izdanja sudjeluju i Tomaž Grom, Ana Hušman, Nicole Hewitt & Vida Guzmić & Ivan Slipčević, Adam Donovan & Katrin Hochschuh & Łukasz Szałankiewicz, Andro Giunio, Jorge Sánchez-Chiong, Louise Linsenbolz & Thomas Wagensommerer, Kromaton & Micronia, Tomaga, glazbenici budućnosti (u suradnji s udrugom Are You Syrious?) uz mentore Nenada i Alena Sinkauza, Miodrag Gladović & Dinka Radonić, Kutin | Kindlinger, Mario de Vega, Bobby Barry, ekipa Poolsationa, DJ Mario Župa, Babilonska, KUNA.

Snimke izvedbi s prošlogodišnjeg festivala Izlog suvremenog zvuka možete pronaći u Slušaonici emisije Hrvatskoga radija Izlog sadašnjice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!