15:02 / 06.09.2018.

Autor: V.M./I.R./HRT

45 godina prijateljstva Osijeka i Pečuha

Josip Alebić

Josip Alebić

Foto: - / -

Retrospektivnom izložbom i predstavljanjem monografije osječkoga slikara Josipa Alebića u pečuškoj Gradskoj galeriji ovih je dana obilježeno 45 godina prijateljstva Osijeka i Pečuha.
Retrospektivnom izložbom i predstavljanjem monografije osječkoga slikara Josipa Alebića u pečuškoj Gradskoj galeriji ovih je dana obilježeno 45 godina prijateljstva Osijeka i Pečuha.

U secesijski kitnjastoj hladovini pečuške gradske galerije publici je predstavljena retrospektiva Josipa Alebića. Jednom od najznačajnijih predstavnika osječkog i hrvatskog slikarstva svako novo djelo i danas predstavlja izazov.

Pejzažna ulja na platnu kruna su plodnog opusa umjetnika neraskidivo vezanog za slavonsku ravnicu. Ja se nalazim u neizvjesnosti kad je bijelo platno. Što sada? Ili ga zamrljaš, pa sliči na neki zid, pa sljedeći dan vidiš što bi mogao uraditi. Eto, to je to - ne treba se uplašiti bijelog plata, ali je bijelo platno u stvari zagonetka,  kaže akademski slikar Josip Alebić.

Od studentskih dana Alebić na platna prenosi neposredna iskustva i doživljene vizure. Stalnu inspiraciju pronalazi u nepreglednoj slavonskoj zemlji.

Kasnije, nakon 20-tak, 30-tak godina rada, došao je do suncokreta i zapravo svoj pogled s jednog isječka prebacio je na promatranje cjelovitog prizora. Tako nakon 2001. godine imamo niz radova koje možemo svrstati u pejzaže,  komentira kustos izložbe Igor Loinjak.

Slavonski pejzaži u Mađarskoj pečat su prijateljstva Osijeka i Pečuha koje traje punih 45 godina. U tih 4 i pol desetljeća puno se toga dogodilo: prije svega kulturnih događanja iz svih vrsta umjetnosti. U ovoj godini obljetnice, kao da je nekakva kruna svega ovaj događaj, predstavljanje monografije i otvaranje retrospektivne izložbe Josipa Alebića, možda jednog od najvećih slikara kojega Osijek ima,  napominje ravnateljica Gradskih galerija Osijek Ljerka Hedl.

Generalna konzulica RH u Mađarskoj Vesna Haluga ističe da se tijekom čitavu godinu nizom događanja obilježava velika obljetnica prijateljstva dvaju: Stvarno smo pokušali prikazati ono najbolje što Osijek, odnosno osječka kulturna scena nudi, da i time pokažemo koliko je gradu Osijeku stalo do prijateljstva s Pečuhom.

Kulturna suradnja na rubovima srednjoeuropskoga kulturnog kruga je u zamahu: 45 godina suradnje motivira nas za nastavak. U prvom redu u gospodarstvu, što je nužno objema regijama. Pokretač je europski program Panon EGTC u kojemu sudjeluju i Osijek i Pečuh, ali naglasak treba ostati na kulturnoj suradnji, da se sve ne završi na dobrim željama,  kaže dogradonačelnik Pečuha Őri László.

2010. godine grad Osijek je dao veliku podršku Pečuhu kada je Pečuh bio Europska prijestolnica kulture. Sjetimo se 2013. godine kada smo u Osijeku proslavili ulazak u EU, uz koncert koji nam je poklonio grad Pečuh,  podsjeća dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš.

U Alebićeva 54 ulja na platnu velikog formata posjetitelji Galerije u Pečuhu mogu uživati do 23. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!