15:07 / 08.01.2018.

Autor: VIK / HINA / V.M.

50 godina Crvenog Peristila

Fotografija u Hrvatskoj: Crveni Peristil

Fotografija u Hrvatskoj: Crveni Peristil

Foto: - / -

Na Peristilu će se obilježiti 50 godina od izvedbe umjetničke akcije Crveni Peristil u kojoj su umjetnici taj splitski trg obojili crvenom bojom.
Na Peristilu će se danas i sutra obilježiti 50 godina od izvedbe umjetničke akcije Crveni Peristil u kojoj su umjetnici taj splitski trg obojili crvenom bojom.

Akcija je bila provedena 11. siječnja 1968. godine i, kako ističu organizatori programa obljetnice, smatra se jednim od ikoničkih umjetničkih događaja koji su obilježili ne samo splitsku i hrvatsku umjetničku praksu nego i najavili novu stvaralačku paradigmu koja je, smatraju, zauvijek promijenila vizualnu umjetnost i odredila vizualnu kulturu kakvu danas imamo.

Organizator programa Petar Grimani prisjetio se da je s tom akcijom bio povezan direktno i indirektno s obzirom na to da je ona dio splitske tradicije iz koje je ponikao. To je jedan vrijedan i bitan rad koji je obilježio epohu ne samo u Splitu nego i puno šire. Ona je izvor našeg suvremenog nacionalnog i šireg identiteta. Mislim da ćemo s ovom proslavom doprinijeti da Crveni Peristil ostane tamo gdje mu je mjesto i da ostane vidna markacija naše kulture,  ističe Petar Grimani.

Povjesničar umjetnosti i novinar Zlatko Gall napominje da cijela priča o Crvenom Peristilu ima likovnu, umjetničku, ali i subkulturnu dimenziju, jer je sama akcija trajno obilježila prostor toga trga i dala mu izrazito jako kulturno značenje koje se do danas provlači. Gledati danas Crveni Peristil samo kao umjetnički čin ili kao odraz različitih smjernica je jednoznačno budući da se kroz priču o toj akciji prelama mnogo smjernica koje su i danas aktualne. Valja gledati i kontekst godine i vremena kad se to dogodilo. To je 1968. godina u kojoj je skupina splitskih marginalaca iz apsolutne provincije skupila mladiće koji su studirali na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji i koji su u grad unijeli jedan dio hipijevštine i bunta,  kaže Gall.

Branko Franceschi smatra da je osim o faktografiji važno razgovarati i o utjecaju i značenju te akcije kao jednoga od ključnih radova neoavangardne umjetničke prakse s kraja šezdesetih godina na svjetskoj razini. Crveni Peristil uveo je principe i strategiju skandala u javni prostor te ustanovio principe na kojima se danas u potpunosti zasniva suvremeni umjetnički pristup,  poručuje Franceschi.Umjetnik Petar Grimani program je organizirao prema želji jednoga od sudionika akcije Slavena Sumića, a program počinje u srijedu u 18 sati na mjestima na kojima su se okupljali sudionici akcije, u kavani Lvxor gdje će se održati okrugli stol o značenju i utjecaju te umjetničke akcije, a u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata prikazat će se 97-minutni film Želimira Žilnika Rani radovi 1969. U četvrtak, u 18 sati u kavani Lvxor sa Slavenom Sumićem i Jakšom Fiamengom razgovarat će Zlatko Gall, a od 18 do 23 sata na Peristilu biti izvedena svjetlosna instalacija.

Na usluzi HRTi pogledajte dokumentarnu emisiju iz ciklusa Fotografija u Hrvatskoj posvećenu Crvenom peristilu zabilježenom na dijapozitivima splitskog fotografa Zvonimira Buljevića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!