19:09 / 24.01.2018.

Autor: Sunčica Furdek/M.Š.

50 godina Stilskih vježbi

Lela Margetić i Pero Kvrgić

Lela Margetić i Pero Kvrgić

Foto: - / -

Predstava 'Stilske vježbe' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 25. veljače obilježit će 50 godina kontinuiranog izvođenja.
Predstava 'Stilske vježbe' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu umjesto u nedjelju 25. siječnja, 50 godina kontinuiranog izvođenja obilježit će 25. veljače. Svečana izvedba, kao i ostale, pomaknute su zbog bolesti glumca.
Legendarna predstava 'Stilske vježbe' u stalnoj glumačkoj postavi koju čine glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić obara rekord izrođenosti - slave punih 50 godina postojanja na sceni. Ja sam ušla u predstavu 1970. , a 1968. je bila premijera. Gospođa Mia Oremović koja je igrala prvu sezonu nije više mogla ili nije htjela igrati predstavu. I onda je režiser Tomislav Radić, s kojim sam ja najljepše radila i surađivala i poznavali smo se s Akademije, me zamolio da uđem u predstavu što sam ja na njegovo veliko nagovaranje s ogromnom tremom, ogromnim strahom i ogromnim rešpektom – prihvatila. Nisam imala  što za izgubiti,  prisjeća je glumica Lela Margetić. Lela kako kaže nije ništa izgubila ulaskom u predstavu, ali je dobila veličanstvenih 50 godina divne suradnje s Perom Kvrgićem, vjernu publiku i uvrštenje u Guinnessovu knjigu rekorda. Nitko zapravo ne zna kako je predstava to postigla. To je svima nama čudo i neshvatljivo. Ova 50., logično, je u redu, ali 40. kad je došla je bilo tako iznenađujuće.  Zatekla nas je,  iskrena je Lela. Da vrijeme brzo leti u dobrom društvu potvrđuje i dugogodišnje prijateljstvo između glumaca. Za svog kolegu ima samo riječi hvale: Pero me naučio da se treba igrati. On se cijeli život igra i veseli. I taj posao zaista jedino i ima smisla ako se igraš i ako se veseliš. Drugo, Pero taj posao radi sa 100 postotnim angažmanom. To je njemu život. Vrlo je ozbiljan i precizan, nema improvizacije, nema zafrkancije. Jer da smo išli na neku zafrkanciju i improvizaciju predstave odavno ne bi bilo.
U 50 godina koliko se izvodi predstava, Lela nam je povjerila njoj najteži trenutak na sceni: Dogodilo se da sam usred jednog monologa , kojeg sam se bojala od prvog časa. Baš sam imala paniku od tog monologa , jer je vrlo kompliciran! I dan danas ga se bojim… Tu mi je mozak jednostavno stao. Bila sam mlada pa me nije infarkt, danas vjerojatno bi – jer je to strašan stres… Ja sam vrlo spontano rekla 'Ja dalje ne znam!'. I mislila sam da će svijet propasti. Međutim, pao je ogromni aplauz kojim je publika honorirala tu moju slabost. Jer svi smo ljudi i to se valjda ljudima sviđa! I tada sam shvatila da nije tako strašno ako mi stane mozak, pa zaboravim!
Bila je supruga i majka kćeri i sinu, a istovremeno jako angažirana na poslu. Zbog nedostatka vremena tekstove je obično ponavljala i učila dok je putovala na posao – u tramvaju. Život glumaca nije uvijek lagan. No kreativnost i ljubav prema poslu na daskama što život znače, Lelu ispunjavaju. Iako su i ona i Pero, već duže vremena u mirovini, nisu prestali glumiti u Stilskim vježbama. I glumit će dok god budu mogli, jer publika ih voli i cijeni i želi na sceni!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!