17:25 / 03.07.2018.

Autor: T.V./HRT

58. Glazbene večeri u Sv. Donatu

-

-

Foto: - / -

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem cijenjenog gosta iz Francuske, maestra Pierre-Andréa Valadea, otvorit će 58. Glazbene večeri u sv. Donatu nastupom na drevnom zadarskom Forumu.
Međunarodni glazbeni ljetni festival - 58. Glazbene večeri u Sv. Donatu održava se do 9. kolovoza 2018. Već tradicionalno, otvaranje i zatvaranje Glazbenih večeri obilježit će veliki koncerti na otvorenom.

Simfonijski orkestar HRT-a
pod ravnanjem cijenjenog gosta iz Francuske, maestra Pierre-Andréa Valadea, otvorit će 58. Glazbene večeri u sv. Donatu nastupom na drevnom zadarskom Forumu. Pierre-André Valade poznati je gost Simfoničara; posljednji put zagrebačka publika mogla ga je čuti i vidjeti 27. travnja 2017. kada je u sklopu Muzičkog biennala Zagreb predvodio program sa suvremenim djelima. Ovaj put, zadarska publika i njihovi gosti, upoznat će ga kroz bisere klavirsko-orkestralne literature iz pera Franza Liszta, Sergeja Rahmanjinova i Petra Iljiča Čajkovskog. Uz Simfonijski orkestar HRT-a kao solisti predstavit će se pijanisti mlađe generacije: Marijan Đuzel, Jurica Šoša i Andrej Gugnin.

Od početne ideje zadarskog dirigenta Pavla Dešpalja i njezinog ostvarenja prošlo je više od pola stoljeća unutar kojih su Glazbene večeri u sv. Donatu postale jedan od najstarijih hrvatskih festivala koji kvalitetom i domišljatošću svojih programa te svojom koncepcijom svake godine osvježava tople zadarske ljetne večeri.

Želje osnivača u potpunosti su se ostvarile. Crkva sv. Donata ne samo da je postala koncertni prostor, već se profilirala u jedan od najatraktivniji koncertnih prostora u Hrvatskoj, a Zadarski komorni orkestar koji je svoje djelovanje započeo pod Dešpaljevom palicom upravo na 1. Glazbenim večerima u sv. Donatu, danas je pod vodstvom maestra Ivana Repušića, jedan od najboljih ansambala svoje vrste u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!