11:26 / 17.06.2019.

Autor: M.Š./HRT

6. izdanje Glazbe i grada otvara Zagreb Classic

Uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem Róberta Farkasa, nastupit će gitaristička zvijezda Pablo Sáinz Villegas (Foto: Lisa-Marie Mazzucco)

Uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem Róberta Farkasa, nastupit će gitaristička zvijezda Pablo Sáinz Villegas (Foto: Lisa-Marie Mazzucco)

Foto: - / HRT

Programom 'Glazba i grad – Fiesta Latina' na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava i 6. put zaredom ansambli HRT-a proslavljaju Svjetski dan glazbe te otvaraju 4. Zagreb Classic odnosno Zagrebačko kulturno ljeto.
Pod nazivom Glazba i grad, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava i šesti put zaredom ansambli Hrvatske radiotelevizije (HRT) proslavit će Svjetski dan glazbe – dan kada glazbenici izlaze iz strogih okvira koncertnih dvorana čineći glazbu dostupnu svima i svugdje, svirajući na otvorenim gradskim prostorima.
 
Ideja Svjetskog dana glazbe zaživjela je još 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique (Svečanost glazbe) – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim, a pretvorila se u međunarodni fenomen. Širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.
 
I ove godine, u suradnji s Gradom Zagrebom, ansambli HRT-aZbor i Simfonijski orkestar, Tamburaški orkestar i Jazz orkestar – slave Svečanost glazbe u sklopu festivala Zagreb Classic odnosno Zagrebačkog kulturnog ljeta – ZgKUL – koje ljeti, Zagrepčanima i svim gostima grada, nudi brojna kulturna događanja na atraktivnim lokacijama hrvatske metropole.
 
Šesto izdanje Glazbe i grada – Fiesta Latina, od 21. do 23. lipnja, Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu donosi široki izbor glazbenih poslastica inspiriranih latino ritmovima koji, složit će se svatko, najbolje dočaravaju radost glazbe, ljeta i slave život pun sunca. Trodnevnom Svečanošću glazbe  HRT časti Zagreb, njegove goste kao i cijelu Hrvatsku, jer će se svi koncerti moći pratiti u izravnim prijenosima na programima HRT-a. Prvog dana na Prvom programu HTV-a i Trećem programu Hrvatskog radija, a druga dva dana na Trećem programu HTV-a te na valovima Radio Sljemena i Drugog programa HRA.

Fiestu,  u petak, 21. lipanja u 20.30, otvaraju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a Fiestom Sinfónicom, na kojoj će pod ravnanjem mađarskog dirigenta mlađe generacije Róberta Farkasa izvesti program s djelima latino autora i onima nastalima na tragovima latino ritmova u umjetničkoj glazbi, nastavljaju, Fiestom Mexicanom u subotu, 22. lipnja u 20.30, Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima, a zatvaraju Fiestom Cubanom, u nedjelju, 23. lipnja u 20.30, Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo. Ulaz na sve koncerte Glazbe i grada, kao i one Zagreba Clasicca, je slobodan je mjesta na zagrebačkom Tomislavovom trgu ima za sve koji uživaju u glazbi na travi...

Koga i što ćete sve vidjeti na Glazbi i gradu te na Zagreb Classicu, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su Ivana Kocelj, ravnateljica RJ Glazba HRT-a i Tedi Lušetić, voditelj projekta Zagreb Classic:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!