12:00 / 14.07.2020.

Autor: M.Š./V.M/Dobro jutro Hrvatska/HRT

60. Glazbene večeri u Sv. Donatu

Arhivska fotografija (Dino Stanin/PIXSELL)

Arhivska fotografija (Dino Stanin/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Glazbene večeri u Sv. Donatu najstarija su i najuglednija zadarska umjetnička manifestacija koja se održava od 1961. a nastala je poticajem skupine Zadrana, zaljubljenika u kulturne i umjetničke vrijednosti zadarskog naslijeđa.
Glazbene večeri u Sv. Donatu najstarija su i najuglednija zadarska umjetnička manifestacija koja se održava od 1961. a nastala je poticajem skupine Zadrana, zaljubljenika u kulturne i umjetničke vrijednosti zadarskog naslijeđa.

Pokrenute su zahvaljujući entuzijazmu tadašnjega mladog glazbenika, danas jednoga od najvećih hrvatskih dirigenata, Zadranina Pavla Dešpalja, kojeg su na osnivanje Večeri  potaknule su ga dvije želje - da crkva sv. Donata postane koncertni prostor i da Zadar ponovno dobije vlastiti orkestar. Za potrebe održavanja Večeri, maestro Dešpalj osnovao je Zadarski komorni orkestar, koji je 1961. inauguriran na prvom koncertu Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Večeri  su otvorene praizvedbom skladbe Moba  za gudače, koju je posebno za tu priliku skladao njegov otac, Šime Dešpalj.

Gostujući u utorak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, najavila je jubilarne Večeri  te gledateljima otkrila kako su tekle pripreme u doba korona-krize te što će sve posjetitelji moći čuti i vidjeti na koncertima i događanjima organiziranim uz 60. Glazbene večeri u sv. Donatu: 

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Ivana Repušića otvara Glazbene večeri u Sv. Donatu večeras, u četvrtak, 16. srpnja svečanim koncertom Mediteran na Forumu  ispred crkve sv. Donata koji se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatske televizije i radija (HRT – HTV3 i HRT – HR3). Simfoničari HRT-a koji već puno desetljeće otvaraju Večeri, ove godine bit će potpomognuti zadarskim snagama – maestrom Repušićem, trenutačno najuglednijim hrvatskim dirigentom koji je svoje prve glazbene korake ostvario upravo u Sv. Donatu, zatim dvjema zadarskim sopranisticama međunarodnih karijera – Nelom Šarić i Martom Hut, te počasnim koncertnim majstorom Zadarskoga komornog orkestra i Londonskoga simfonijskog orkestra – briljantnim Romanom Simovićem. Kao solist nastupit će i vođa dionice violončela Simfoničara, Branimir Pustički.
Svečano otvorenje 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu Osnovno obilježje programa je posvećenost Zadru – kako kroz brojne glazbenike vezane za Zadar, tako i kroz programe gdje su uvrštena djela zadarskih autora. Publika će moći uživati u izvedbama Splitskih virtuoza, Ženskog zbora HRT-a s maestrom Tomislavom Fačinijem, kvinteta Kalamos, u dva koncerta Zadarskog komornog orkestra – posebno će biti dirljiv koncert na zatvaranju festivala, 14. kolovoza naslovljen 'Za Pavla' posvećen osnivaču. Na Večerima će nastupiti i ansambl Sorgo te koncert majstor Zadarskog komornog orkestra Marco Graziani uz pijanisticu Miu Miljković Đuzel te ruski pijanist sa zagrebačkom adresom Andrey Gugnin. Od 16. srpnja do 14. kolovoza ukupno će biti izvedeno devet koncerata.

Uoči večerašnjega otvorenja na zadarskom Forumu bila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koja je razgovarala s predsjednicom Vijeća festivala Dinom Bušić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!