10:41 / 26.04.2018.

Autor: HRT

60-te u Hrvatskoj - turbulentno, ali i blistavo vrijeme

Zvonko Maković

Zvonko Maković

Foto: - / -

Velika izložba Šezdesete u Hrvatskoj: Mit ili stvarnost gost otvara se večeras u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt. Uoči otvorenja detalje o projektu otkriva nam autor koncepta Zvonko Maković.
Velika izložba Šezdesete u Hrvatskoj: Mit ili stvarnost gost otvara se večeras u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt. Uoči otvorenja detalje o projektu otkriva nam autor koncepta Zvonko Maković.

Festivali zabavne glazbe, vinili, šlageri, Trst i rifle, mini suknje, rock and roll, ali i seksualna revolucija - sve su to samo neka od obilježja koja su snažno utjecala na razvoj društva šezdesetih godina prošloga stoljeća.

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) 'Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost' veliki je kulturološki projekt koji nastoji dati jedan od najcjelovitijih uvida u to ključno razdoblje novije hrvatske povijesti. Više je od 1000 eksponata, od dokumentarne građe do umjetničkih djela, preko fotografija te filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, do predmeta iz svakodnevice.

Izložba nastoji na što jasniji način prikazati Hrvatsku kao cjelinu jednog, po mnogočemu, turbulentnog, ali i blistavog vremena. Izložba pokriva čak 18 tematskih jedinica koje donose niz simbola vremena: od najvećeg eksponata 'fiće' do najmanjeg - kontracepcijske pilule.

Posebna pozornost dana je kretanjima na umjetničkoj sceni tog doba: mnogi umjetnici tada odbacuju figurativu i prihvaćaju apstrakciju, a vrlo je česta poetika enformela - javljaju se skupine umjetnika koji mu naginju različitim pristupima i njihova se djela mogu vidjeti na izložbi.

Na izložbi su izdvojene Gorgona, naiva i Nove tendencije, te radovi, među mnogima, Glihe, Šimunovića, Fellera, Kulmera, Murtića, Price, Sedera, Džamonje, Luketića, Knifera, Picelja, Kožarića, Rabuzina...

Tematska cjelina Dječji kutak danas će, pak, sredovječne ljude podsjetiti na odrastanje u društvu koje je djecu stavljalo u središte društvene i obiteljske pozornosti. Tu su školske bilježnice, enciklopedije Svijet oko nas, kasice-prasice, crvene koturaljke, poni bicikl, te pionirske 'plava kapica i crvena marama'.

Iako je riječ o samo desetak godina koje izložba obuhvaća, radi se o godinama pozitive, prosperiteta i vjerovanja u bolje sutra.

O tome jesu 60-te doista bile mit ili, pak, stvarnost i Vijestima iz kulture razgovarali smo s autorom i idejnim začetnikom projekta Zvonkom Makovićem:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!