11:22 / 25.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Danteov dan: početak puta u 'Boženstvenoj komediji'

Dante

Dante

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

25. ožujka datum je na koji počinje Danteov put u Božanstvenoj komediji, a cijela 2021. godina u Italiji je posvećena jednom od najvećih talijanskih umjetnika uopće - Danteu Alighieriju.

Ove se godine, naime, obilježava 700. obljetnica smrti velikog pjesnika. I zagrebački Talijanski institut za kulturu prigodnim se programom pridružio cjelogodišnjem slavlju.


I dok se u Italiji ponovno aktualiziralo pitanje treba li Danteove kosti premjestiti iz Ravene u rodnu Firenzu, Zagreb se uz glazbu i čitanje prisjetio neponovljivih stihova Božanstvene komedije:

- Riječ je o velikanu koji zapravo nikada neće umrijeti jer sa svakim novim naraštajem on ponovno oživljava. To je odlika samo velikih klasika jer njihova djela govore o pitanjima ljudskog postojanja uopće. Svaka nova generacija, od djece do književnih stručnjaka, u njegovu djelu nalazi neki novi izazov, interpretaciju i ljepotu, istaknuo je veleposlanik Italije u RH Pierfrancesco Sacco.

Redovna profesorica na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Morana Čale napominje da je Dante u 'Božanstvenoj komediji' pokazao da je jako želio stati uz bok Homeru, Vergiliju i Ovidiju.


- Dakle, pjesnicima – prorocima čija riječ nije samo lijepa, privlačna i zanimljiva, nego i sadrži istinu o svijetu i njegovoj budućnosti, rekla je Čale.

Obilježavanje godišnjice u Italiji i svijetu


U povodu Danteovog dana - datuma kad počinje njegov put u 'Božanstvenoj komediji' - večeras će slavni glumac Roberto Benigni čitati 25. pjevanje 'Raja'. Nastup u Predsjedničkoj palači u Rimu prenosit će televizijske kamere, a nešto kasnije na valovima radija RAI 3 Benigni će recitirati 5. pjevanje 'Pakla'.


U Italiji, zemlji u kojoj svaki treći student studira neki oblik umjetnosti, ambiciozno je pripremljeno cjelogodišnje obilježavanje 700. godišnjice Danteove smrti. Kao što za Marka Marulića kažemo da je otac hrvatske književnosti, otac je talijanskog jezika Dante Alighieri.


O tomu kako će se obilježiti ova za Italiju i svijet važna obljetnica u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali s dr. sc. Katjom Radoš-Perković, docenticom na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i  glumcem Giuseppeom Pambierijem, kojeg će mnogi gledatelji prepoznati kao Diega Olivaresa iz iznimno popularne serije Čarolija koja se prikazivala i u Hrvatskoj:


Dante ulazi u život većine Talijana već u osnovnoj školi. U srednjoj školi mladi već postaju 'Dante-znalci', a na fakultetima cijeli semestar može se proučavati samo jedan dio "Božanstvene komedije".


U Italiji u proslavi sudjeluje 70 gradova, počelo je u rodnoj Firenzi, a pripremaju se izložbe, predstave, predavanja, svečanosti...

Giuseppe Pambieri

Giuseppe Pambieri

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Proslavi Danteovog dana u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu su se pridružila i poznata lica HTV-a - Tarik Filipović i Davor Meštrović:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!