20:58 / 16.10.2020.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/IMS/HRT

70 godina Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

-

-

Foto: - / -

Ideja o osnivanju Leksikografskog zavoda 1950., bila je veliki projekt Miroslava Krleže. Okupio je suradnike iz raznih znanstvenih područja i pokrenuo enciklopedijsko-leksikografsku djelatnost.
Na inicijativu Miroslava Krleže, prije točno 70 godina osnovan je Leksikografski zavod, institucija bez čijih bi kapitalnih djela povijest hrvatske kulture i jezika bila nezamisliva. Veliku proslavu, kao i mnogo toga u ova vremena - spriječio je koronavirus.

Ideja o osnivanju Leksikografskog zavoda 1950., bila je veliki projekt Miroslava Krleže koji je okupio suradnike iz svih znanstvenih područja i pokrenuo enciklopedijsko-leksikografsku djelatnost u modernom hrvatskom društvu.

- To je tada bila jedina ustanova u tadašnjoj državi koja je imala sjedište u Zagrebu, a bila je na državnoj razini. I to je već bilo veliko postignuće. Krleža je tu, uz Ujevićevu pomoć, okupio vrhunsku ekipu intelektualaca, mnogih i ranije proskribiranih poput Krune Krstića. Uspjeli su uspostaviti standarde kulture i znanstvenih dosega u Hrvatskoj, rekao je Bruno Kragić, glavni ravnatelj "Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža".

Hrvatski leksikografski zavod do danas je objavio više od 400 svezaka, enciklopedija, rječnika, leksikona i drugih tiskanih izdanja. No već godinama ne prestaje ni s procesom digitalizacije.

- Hrvatska enciklopedija je izdanje, mrežno izdanje koje je izašlo 2013. Neprestano ga ažuriramo, dopunjujemo. To je temeljno izdanje Zavoda i enciklopedija hr. kao stranica najposjećenija je, pogotovo sada u ovim vremenima u posljednjih nekoliko mjeseci, rekla je leksikografkinja Irina Starčević Stančić.

A baš u ovakvim vremenima pouzdana i provjerena informacija pokazala se važnijom nego ikad prije.

- S jedne strane imamo tendenciju nepreglednog porasta količine dostupnih informacija, a s druge strane se  enciklopedika i profesionalna leksikografija nameću kao putokaz za orijentaciju u svijetu alternativnih činjenica, rekao je leksikograf Filip Hameršak.

Leksikografski zavod u 70 godina postojanja stvorio je opus koji se može svrstati među najviše dosege europske enciklopedistike, baš onako kako je to 1950. i zamislio njegov utemeljitelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!