10:19 / 11.01.2018.

Autor: Alan Nedela/M.Š.

'790 godina Požega u oku'

-

-

Foto: - / -

U Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba fotografija Janka Belaja '790 godina Požega u oku' te predstavljen prigodni kalendar za 2018.
U Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba fotografija Janka Belaja '790 godina Požega u oku' te predstavljen prigodni kalendar za 2018. Time je obilježena 790. obljetnica prvog pisanog spomena Požege te otvoren rojekt priprema za obilježavanje 800. obljetnice.

Ideja za nastanak ove izložbe bila je snažna crno-bijela forma umjetničke fotografije uz pomoć svjetski priznatih Rudinskih glava, suvremenika 790. bljetnice, koje su tako postale vodič kroz prostor i vrijeme. Od motiva na izložbi prikazane su poznate i nepoznate vizure Požege. Rudinske glave su same po sebi predmet koji je vrijedan snimanja, inspirativan a kako sam ih ja smjestio kao pripovijedače u svojoj izložbi tako su one zapravo ne bih rekao bile inspiracija koliko pomoćni, pravi pomoćnicima svojevrsna pozadina priče koju pokušavam donijeti ljudima,  objašnjava fotograf Janko Belaj
 
Na društvenim mrežema svaki se dan mogu vidjeti nove profesionalne i amaterske fotografije Požege. Za misiju propitivanja vlastita identiteta zbog toga je Gradski muzej pozvao Janka jer grad ne poznaje, pa prema njemu može biti objektivan. Cilj ove izložbe je na neki način potaći nas kako pojedince tako i ustanove i zajednicu da razmislimo na koji način možemo pridonijeti ovom gradu u smislu podizanja kvalitete života, kulture, umjetnosti... zapravo ugodnijeg života u ovom gradu,  ističe Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požege.

U kalendaru  za 2018. je dvanaest vrlo snažnih i tehnički savršenih Belajevih fotografija. Izložba se može pogledati do sredine siječna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!