10:05 / 30.10.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

8 milijuna kuna za kulturno i kreativno poduzetništvo

-

-

Foto: - / -

Objavljeni su rezultati Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama. Za projekt je osigurano 8 milijuna kuna, a od 253 prijavljena projekta odabrano je 127.
Objavljeni su rezultati Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama. Za projekt je osigurano 8 milijuna kuna, a od 253 prijavljena projekta odabrano je 127.

Počinju se potpisivati ugovori, i to iz četiri područja: audiovizualnih djelatnosti, izvedbene umjetnosti, nakladništva i knjižarstva te vizualne umjetnosti. Javnim pozivom za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zajedno financiraju kreativnu industriju.

- On komplementarno omogućuje poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama da uz programska sredstva koja su inače mogli dobiti uglavnom kroz sustave potpore Ministarstva kulture ili Hrvatskog audiovizualnog centra osiguraju i potporu za one iskorake koji im trebaju u smislu zapošljavanja, promocije, objašnjava ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla Laura Vadjon istaknula je da je Hrvatski barokni ansambl u zadnje tri godine upravo preko tog natječaja uspio zaštedjeti nešto programskog novca: Imali smo sredstava za promidžbu, marketing, jedno žešće reklamiranje, pa čak i nabavu novih oprema - koja kod nas nije samo kompjuter i mobitel, nego smo nabavili i instrument, krasan novi čembalo, rekla Vadjon.

Već za početak sljedeće godine najavljuje se novi natječaj sa znatno više novca. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat navodi da će zajedno s Ministarstvom kulture vrlo brzo kreirati natječaj kojim će iznos bespovratnih sredstava rasti: Sadašnjih osam milijuna kuna, vrlo će se skoro pretvoriti u iznos od 50 milijuna kuna - isključivo iz europskih fondova, napominje Horvat.

Dio novog programa u sklopu Kreativne Europe jest i poseban garancijski mehanizam koji će bankama u državama članicama omogućiti da daju kredite kulturnim i kreativnim industrijama te tako na sebe preuzmu dio rizika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!