80 godina djelovanja Zbora HRT-a

10.05.2022.

17:11

Autor: Dobro jutro, Hrvatska /HRT

1941. dirigent Mladen Pozajić utemeljio Komorni zbor Hrvatskoga krugovala, današnji Zbor HRT-a

1941. dirigent Mladen Pozajić utemeljio Komorni zbor Hrvatskoga krugovala, današnji Zbor HRT-a

Foto: Arhiva HRT-a / HRT

Obljetnički koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) održat će se u sklopu posljednjeg ovosezonskog koncerta zajedničkog ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a Kanconijer, u četvrtak, 12. svibnja 2022. u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 

Uoči koncerta o Zboru HRT-a i svečanom programu, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Tomislav Fačini, šef-dirigent Zbora HRT-a, Gordana Šeb, dugogodišnja članica Zbora HRT-a, solistica alt dionice i tenor Josip Čajko, jedan od mlađih članova Zbora. 

Pod ravnanjem maestra Fačinija, slavljenički program donosi autorske skladbe Mladena Pozajića, Igora Kuljerića i Tomislava Fačinija (praizvedba), koji su uz brojne druge dirigente svojom osobnošću oblikovali ovaj ansambl kroz punih 80 godina djelovanja. Izvedbama će se pridružiti Simfonijski orkestar HRT-a i sjajni vokalni solisti – Tanja Ruždjak, sopran, Franko Klisović, kontratenor, Roko Radovan, tenor, Jurica Jurasić Kapun, bariton i Luciano Batinić, bas te Jelena Miholjević i Maro Martinović u ulozi recitatora.


- Mladen Pozajić je bio osoba koja je osnovala u jednom komornom sastavu Zbor. Zapravo je već jedan uhodani ansambl inkorporirala u okrilje (tadašnjeg, op.a.) HRT-a i tako zasadila sjeme onoga što je kasnije bio i vrlo veliki zbor. Danas je srednje veličine, ali uvijek je jedinstveni ansambl u Hrvatskoj po pitanju repertoara i mogućnosti koje njeguje i prakticira – kazao je maestro Fačini. 


Posebnost radijskih ansambla je što njeguju nacionalnu i suvremenu glazbu te kao dio javnog medijskog servisa kulturnom životu daje nenadoknadivu komponentu. Zbor je u svojoj dugoj povijesti surađivao sa svim značajnim dirigentima koji su gostovali u Hrvatskoj, gostovao na svim hrvatskim festivalima te dao svoj doprinos stvaranju hrvatske glazbe naručujući skladbe koje su pisane baš za njega.  


- Kad god pogledate u tkivo hrvatske glazbe, Zbor HRT-a je tu prisutan sa svojim naručivanjem, svojom prisutnošću i mogućnošću da takve kompozicije izvede. Dirigenti koje smo zvali na suradnju su vrhunska imena koja 'drmaju' svjetskom zborskom scenom…to je dokaz zapravo vitalnosti i stalnog napretka ansambla. – naglasio je maestro Fačini. 
- Jako volim raditi, to što radim. Zbor pruža jako ugodnu atmosferu za glazbenika koji se bavi pjevanjem. Pruža velike mogućnosti izvođenja djela koja inače drugdje ne biste mogli dobiti, niti kao solista niti kao pjevač u nekom drugom profesionalnom zboru. Naš je repertoar vrlo bogat i raznolik. Mislim da se svatko može u tome naći… Ja sam stvarno zadovoljna i jako mi je bilo ugodno raditi ovih 40 godina. – iskrena je bila Gordana Šeb


Josip Čajko zboru se, kao stalni član, pridružio 2019. Iako je diplomirao na Ekonomskom fakultetu ljubav prema glazbi i zborskom pjevanju je prevagnula te je završio i solo pjevanje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. 


- Ja sam relativno friški i nemam takvu povijest niti put koji su prošli dugogodišnji članovi… niti gostovanja, niti druženje, niti iskustva s dirigentima koja su oni imali. Zanimljivo je slušati njihove priče, povijest koju su proživjeli, koja je još uvijek živa… Nadam se da sam svježina i da ću je nositi još godinama. Slavljenički koncert koji će se održati u četvrtak, 12. svibnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski donosi začudni program, kako je kazao maestro Fačini. 


- Počinjemo Pozajićem koji je osnovao Zbor. S njegovom Rapsodijom  koja je inspirirana folklorom najraznovrsnijeg podneblja u jednoj vrlo finoj i kompliciranoj partituri za a cappella  zbor koju sam prilagodio za zbor i orkestar jer je takva prigoda. Zatim izvodimo Kuljerićevu kompoziciju Kanconijer – jednu vrlo fantastičnu, vrlo djetinje zaigranu, zabavnu i uhu ugodnu i maštovitu kompoziciju za veliki zbor, veliki orkestar… recitatore, soliste po kojoj je i cijeli ciklus Kanconijer dobio svoje ime. Nakon pauze čut ćemo jedan moj mali doprinos u vidi šefa dirigenta koji se eto bavi, ozbiljno ili malo manje ozbiljno skladanjem, kompoziciju Vocalys  pisanu za zbor i orkestar. Nakon toga završavamo Te Deumom  Anton Brucknera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!