Održana 87. Zlatna igla

14.10.2022.

Zadnja izmjena 23:23

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT

87. Zlatna igla

87. Zlatna igla

Foto: Slaven Branislav Babić / PIXSELL

Večeras je održana 87. Zlatna igla, najdugovječnija modna priredba zagrebačkih obrtnika i dizajnera koji se, energetskoj krizi i inflaciji unatoč - ne predaju. 

Sada već davnih 30-ih godina prošlog stoljeća prvi je put održana Zlatna igla. Nakon pariške revije, kažu organizatori, ovo je modna priredba s najduljom tradicijom.


- To ima Grad Zagreb, time se trebamo ponositi i trebamo kao malo vode na dlanu čuvati sve naše obrtnike koji se bave ovakvim stvarima, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Iako je glavni pokrovitelj revije, gradonačelnik priznaje - ne prati modne trendove. 


- Nemam nikakvu pomoć i to se jasno vidi. Mislim da su moji modni odabiri dobro poznati i naširoko kritizirani, nasmijao se.

Svoje kolekcije predstavilo je 16 dizajnera. Iako je vrijeme energetske krize i inflacije, do izražaja je došla kvaliteta hrvatskog proizvoda. Ipak, suočavaju se s brojnim izazovima.


- Kasne tkanine koje se naručuju, naravno, sve je poskupilo, od režija, najmova prostora i tako, kaže modni dizajner Zoran Aragović.


Dizajnerica Marija Milković njeguje etno stil. Kaže, tradicija je nešto što ne izlazi iz mode.


- Ovaj put smo napravili malu inovaciju s time što je futuristička šlinga, inspirirana je slavonskom šlingom i zlatovezom, kaže.


Uz modne dizajnere predstavilo se i 20-ak obrtnika, a svi se slažu - modna industrija i industrija ljepote upornim radom i osobnim pečatom lako nadilaze sve krize. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!