Abdulrazak Gurnah dobitnik Nobela za književnost

07.10.2021.

13:30

Autor: Hina/A.P.C.

Abdulrazak Gurnah, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Abdulrazak Gurnah, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Foto: Canterbury Cathedral / via REUTERS

Tanzanijski književnik Abdulrazak Gurnah dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, objavila je Švedska akademija u Stockholmu.

Abdulrazak Gurnah rođen je u Zanzibaru 1948. Književna djela piše na engleskom jezikom i živi u Velikoj Britaniji. Do umirovljenja, radio je kao profesor engleskog jezika i postkolonijalne književnosti na Sveučilištu Kent u Canterburyju. 

Gurnah je nagrađen za "beskompromisan i suosjećajan prikaz učinaka kolonijalizma i sudbine izbjeglica, objavila je Švedska akademija koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost. 

Najpoznatiji roman Abdurrazaka Gurnaha jest Paradise, s kojim je 1994. bio u užoj konkurenciji za književne nagrade Booker i Whitbread.

Četvrti je afrički pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Gurnah: Mislim da je to prekrasno

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, tanzanijski pisac Abdulrazak Gurnah rekao je kako je prekrasno biti nagrađen te da je počašćen što mu je dodijeljena nagrada koju je dobio tako velik niz vrsnih pisaca.

- Nevjerojatno je. Za mene je to potpuno iznenađenje. Kada mi je zazvonio telefon i kada su mi rekli da sam dobio Nobelovu nagradu, ostao sam potpuno hladan jer sam mislio da je riječ o šali. Jedva su me uvjerili, no postao sam toga svjestan kada sam uživo gledao samu objavu. Mislim da je to prekrasno. Zahvalan sam Švedskoj akademiji što je nagradila mene i moje djelo, rekao je Gurnah.

Po obrazloženju Švedske akademije nagrada mu je dodijeljena za "beskompromisan i suosjećajan prikaz učinaka kolonijalizma i sudbine izbjeglica u ponoru između kultura i kontinenata".

Nakon proglašenja dobitnika nagrade, član Akademije Anders Olsson na pitanje novinara o tome koliko je odabir ovogodišnjega laureata povezan s trenutačnom situacijom u svijetu, odgovorio je da Akademija dugo priprema ovakvu nagradu te da sadašnja situacija s migracijama nije utjecala na ovogodišnju dodjelu.

- Pitanje egzila i migracija postoji odavno. Gurnah je počeo pisati već osamdesetih i mi već dugo pratimo njegovo djelo. Dakle, mislim da nije imalo izravan utjecaj na našu odluku, ali prilično je jasno da su njegove knjige sada vrlo zanimljive mnogima u Europi i svijetu, rekao je, te dodao:

- Od objavljivanja njegova kultnog romana Paradise 1994. godine prepoznat je kao jedan od najvažnijih svjetskih postkolonijalističkih pisaca. U svojih 10 romana neprekidno i s iznimnom empatijom prikazuje učinke kolonijalizma u istočnoj Africi prikazujući individualne sudbine izbjelica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!