Aciji Alfirević Demetrova nagrada za životno djelo

14.06.2023.

09:15

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Acija Alfirević

Acija Alfirević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Od 2012. Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa dodjeljuje Demetrovu nagradu za iznimna postignuća na području kazališne kritike i/ili teatrologije. Na svečanosti u vili Arko, na zagrebačkom Gornjem gradu, ove je godine nagradu za životno djelo dobila Acija Alfirević.

Acija Alfirević sveučilišna je lektorica, prevoditeljica i spisateljica koja je veći dio svojeg stvaralačkog života provela izvan Hrvatske, budno prateći kazališni život - na kontinentima na kojima je živjela, ali i u domovini.

Dojmove laureatkinje i komentare kolega donosi ekipa Vijesti iz kulture:

- To je veliko iznenađenje za mene, ali ukratko da kažem, da je to uzvraćena ljubav prema svemu onome što sam radila i što radim, a iako je to nagrada za životno djelo, život se nastavlja i mene će ova nagrada još više poticati za moj daljnji rad, rekla je Acija Alfirević.

Dodala je da još mnogo putuje, pa je na dodjelu Demetrove nagrade došla iz Budimpešte, iako joj je, kaže, sada Zagreb baza. Acija Alfirević svoj je život posvetila proučavanju i povezivanju kultura s kojima se susretala.

- Imala je zapravo tu sreću da ju je posao lektorice hrvatskoga jezika vodio od Sjedinjenih država do Australije, Poljske, Mađarske i Njemačke, tako da je posvuda imala prigodu i koristila ju govoriti o hrvatskoj drami, hrvatskom kazalištu, a jednako tako je govorila onda i u nas o onome što je imala sreću vidjeti, istaknuo je akademik Boris Senker.

predsjednica Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa Ivana Slunjski napomenula je da je laureatkinja djelovala kao predavačica i govorila i prenosila svoja iskustva o hrvatskoj kulturi i hrvatskome kazalištu:

- Dakle, djelovala je horizontalno i puno ljudi s kojima je došla u kontakt je saznalo o hrvatskom kazalištu, dodala je Slunjski.

Svoja istraživanja zaokružila je teatrološkim studijama Australski novi val, te Kazalište okrutnosti Harolda Pintera.

- Mislim da je ova Demetrova nagrada za životno djelo potpuno zaslužena, a mene je zadužila time da me svojom knjigom o Heroldu Pinteru inspirirala za predstavu koju sam radio i koja je ispala izvanredno, komentirao je redatelj Branko Ivanda.

Kazalište je umjetnost trenutka koji počinje kad se energija s pozornice pretoči u gledalište i obrnuto, kada glumci osjete publiku. Upravo je taj trenutak Acija Alfirević zabilježila u mnogim djelima, napisavši više od 100 publikacija, od poezije preko proze do znanstvenih djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!