00:39 / 16.03.2018.

Autor: M.Š./HRT

Akiko Suwanai i Pascal Rophé oduševili pun Lisinski

Akiko Suwanai i Pascal Rophé ispred Simfonijskog orekstra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Akiko Suwanai i Pascal Rophé ispred Simfonijskog orekstra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Pascal Rophé i Akiko Suwanai oduševili su punu dvoranu Lisinski. Koncertom iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a obilježila se i 100-godišnjica smrti Claudea Debussyja.
Francuski dirigent Pascal Rophé i japanska violinistica Akiko Suwanai oduševili su sinoć punu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Koncertom iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije obilježila se i 100-godišnjica smrti velikog francuskog skladatelja Claudea Debussyja.

Japanska violinistica Akiko Suwanai izvela je Prvi koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 19 Sergeja Prokofjeva. Ova iznimna, iskrena i vrlo jednostavna glazbenica svjetske karijere koja svira s najpoznatijim svjetskim dirigentima i orkestrima prvi puta nastupila je u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a, no u Zagrebu je treći puta. Gostovala je početkom 1990-ih i 2012. kada je izvedbom Brahmsova Koncerta za violinu u D-duru otvorila ciklus Lisinski subotom.

Prvi koncert za violinu i orkestar S. Prokofjeva naučila je dok je još bila vrlo mlada, otkrila je za Hrvatski radio, te je na neki način odrastala s njim i izuzetno joj je blizak. Osim Prokofjeva, važni su joj i koncerti Šostakoviča i Čajkovskog jer je, kaže, ruski repertoar temelj njene violinističke naobrazbe. Prvi Prokofjevljev koncert voli svirati i često ga izvodi pa je bila sretna da ga nakon dosta vremena može prezentirati u Zagrebu. Publika je njenu izvedbu nagradila dugotrajnim pljeskom, a ona se publici zahvalila dodatkom – stavkom Andante iz 2. Sonate za violinu solo u a-molu Johanna Sebastiana Bacha.

Pascal Rophé oduševio je publiku izvedbom remek-djela More (La Mer), francuskog impresionista Claudea Debussyja. Tri simfonijske skice za orkestar – Od zore do podneva na moru, Igra valova  i Razgovor vjetra i mora – izveo je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Rophéa kao završno djelo koncerta za koji ga je zagrebačka publika, ali i orkestar, nagradila ovacijama. Vrlo sam zadovoljan suradnjom sa simfonijskim orkestrom. Koncert je odrađen veoma dobro i svi su bili  uključeni, što je itekako važno za cjelokupni dojam i nastup, izjavio je maestro Rophé. Inovativni i pasionirani glazbenik, Pascal Rophé, jedan je od najtraženijih francuskih dirigenata. Glazbeni je ravnatelj Nacionalnog orkestra Regije Loire, dužnost koju obnaša od sezone 2014./15. Njegov repertoar pokriva djela od Beethovena pa sve do suvremenih skladatelja. Karijeru je počeo prije 25 godina i otada je radio s mnogim znamenitim kompozitorima.

Večer, koja je bila posvećena 100. obljetnici smrti Clauda Debussyja,  upotpunile su i Četiri interludija o moru, iz opere Peter Grimes Benjamina Brittena i Atmosphères Györgya Ligetija.

Svi koji su propustili ovu iznimnu glazbenu avanturu, snimku koncerta urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći će pogledati na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi u terminu rezerviranom za klasičnu glazbu u nedjelju, 8. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!