Aleksandar Marković ponovo u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a

22.11.2022.

Zadnja izmjena 15:32

Autor: HRT

Aleksandar Marković na probi sa Simfonijskom orkestrom HRT-a

Aleksandar Marković na probi sa Simfonijskom orkestrom HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

U četvrtak, 24. studenoga 2022. u 19.30 u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Simfonijski orkestar HRT-a nastavlja svoj Majstorski ciklus.

U goste ponovo stiže, uvijek rado viđen gost Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Aleksandar Marković, šef dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra od prošle, i glavni gostujući dirigent orkestra Sinfonia Varsovia od ove sezone.


U emisiji Dobro jutro, Hrvatska maestro Marković govorio je o svojim redovitim gostovanjima u Zagrebu te najavio predstojeći koncert.


- Gledam na našu suradnju i projekte koje imamo, više puta godišnje, kao na jedan ritual koji je meni postao jedna vrlo prirodna stvar. Uvijek se radujem dolasku u Zagreb i radu s Orkestrom. Imam prijatelje ovdje, lijepa iskustva tako da mi je Zagreb uvijek svjetla točka na mapi moje sezone.


- Ovaj koncert nudi nešto što je za sve interesantno… U pitanju je Beethovenova Peta simfonija koja je omiljeni repertoar, dobro poznat svima i ima jednu nevjerojatnu energiju. To je jedno djelo koje ima takav 'drive' da je neodoljivo. A preko puta nje se nalazi Sibeliusova posljednja simfonijska pjesma Tapiola koja je vrlo velik izazov za orkestar i za publiku. Predstavlja jedna divan portret, mračni portret sjeverne šume i svega što se u noj događa – demona, bogova šume iz mitske priče Kalevale (finski nacionalni ep, op.a.). Mislim da smo time jako dobro pogodili kontrast… Između se nalazi vrlo virtuozan i jako lijep klavirski koncert Mendelssohna koji svira Jasminka Stančul

Jasminka Stančul pažnju svjetske glazbene javnosti privukla je pobjedom na Međunarodnom natjecanju Beethoven u Beču 1989. Uz karijeru koncertne i komorne glazbenice koja nastupa diljem svijeta, njeguje i pedagošku: predaje na sveučilištima u Ljubljani i Beču.

Koncert snima Hrvatska televizija, a izravni prijenos može se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!