Američki kritičari hvale novu knjigu Josipa Novakovića

15.04.2021.

18:04

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Knjiga Josipa Novakovića

Knjiga Josipa Novakovića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Malo je hrvatskih emigrantskih pisaca koji su ostvarili uspješnu književnu karijeru i u zemlji emigracije i u Hrvatskoj. Jedan od njih zasigurno je nagrađivani Josip Novaković. 

Nakon uspjeha u Americi njegova nova zbirka priča "Truplo puno meda" objavljena je i u Hrvatskoj u izdanju Matice hrvatske - spremna da je secira i domaća publika kojoj je predstavljamo u priči Vijesti iz kulture:

Američka kritika ovu je zbirku priča opisala kao skladnu, inteligentnu, bez ijedne suvišne rečenice, znalački domišljatu, nezaboravnu. Na golemoj američkoj književnoj sceni etablirao se kao jedan od najvažnijih autora kratke priče. 


Tomu u prilog ide i činjenica da se, uz brojne osvojene književne nagrade, prije nekoliko godina našao u finalu ugledne nagrade Man Booker International.


Vješto izbjegavajući patetiku kada se bavi potragom za ljubavlju, vlastitim djetinjstvom, ali i kada zadire u potresne ratne sudbine, Josip Novaković ispisuje dojmljive, majstorski ispričane životne priče. 

Josip Novaković

Josip Novaković

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- To je priča o boemima, putovanjima, pustolovinama, sudbinama životinja i tako dalje. Dosta je raznovrsna zbirka, nadam se da je zabavna. Teško ju je opisati jer živi u detaljima više nego u globalnom sižeu, rekao je Novaković.


Naizgled tematski potpuno različite, ovo su priče koje povezuje pero iznimnog, ali nepretencioznog pisca bogate biografije čija prepoznatljiva poetika jednako oduševljava čitatelje diljem svijeta.

Knjiga Josipa Novakovića

Knjiga Josipa Novakovića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!