Ana Kuzmanić dobitnica je nagrade "Radoslav Putar"

11.06.2018.

12:41

Autor: V.M./N.G./HRT

default error photo
Najvažnije domaće priznanje mladim likovnim umjetnicima, Nagrada "Radoslav Putar", dodijeljeno je sedamnaesti put. Nosi ime našeg istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa.
Najvažnije domaće priznanje mladim likovnim umjetnicima, Nagrada "Radoslav Putar", dodijeljeno je sedamnaesti put. Nosi ime našeg istaknutog povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa.

Nagrada „Putar“ mladim stvaraocima donosi dvomjesečni boravak u prestižnoj profesionalnoj instituciji u SAD-u i samostalnu izložbu u Zagrebu.

Radovi četvero finalista, u dobi do 40 godina, vape za interakcijom publike. Polja njihova umjetničkog djelovanja su raznolika, propitivanje svakodnevnice ujednačeno - i to u nekoliko radova.

Jedan je rađen na temu susjedstva u Voltinom, drugi je rađen u domu Medveščak s osobama starije životne dobi i djecom i treći s klincima na temu ideologije djetinjstva,  kaže pobjednica natjecanja Ana Kuzmanić.

Rad „White balance“ na neki način provocira i propituje današnje društvo, javne prostore društva, tu jednu inertnost u društvu i apolitičnost,  objašnjava jedan od finalista natjecanja Gildo Bavčević.

Predstavljam dva rada: autocestu koja se bavi pitanjem rada zato su ovi LED paneli u prozorima, a s druge strane bavim se pitanjem zida koji postaje današnja paradigma društva,  komentira Davor Konjikušić, također finalist natjecanja.

S jedne strane želim reagirati na sadašnjost, koja je takva kakva je, a s druge strane si dopuštam taj otklon, taj apsurdni moment da napravim odmak, taj apsurdni moment da zabijem glavu u pijesak,  obrazloženje je Kristine Marić, još jedne finalistice natjecanja.

Lanjski pobjednik Matej Knežević tek je stigao iz New Yorka, s profesionalnog putovanja dobivenog s ovom nagradom. Potkraj godine, prema dužnosti pobjednika, otvara svoju izložbu. No, kao svaki prošlogodišnji pobjednik, glavni je u žiriju. Posao žirija nije bio lagan, ali je bilo zadovoljstvo s ostalim članovima izabrat pobjednika,  rekao je Knežević.

Dobitnica Nagrade "Radoslav Putar" Ana Kuzmanić smatra da su svi finalisti zaslužili nagradu: Naravno da je to veliko priznanje za moj rad jer kad radiš jako puno i trudiš se, ulažeš u nešto u što vjeruješ, onda to netko prepoznaje,  istaknula je Kuzmanić.

Prestižna Nagrada „Radoslav Putar“ pozitivni je pomak ka mladom stvaralaštvu, kreativnosti i inovativnosti - ono s čime bi se i društvo moglo identificirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!