Anda Bukvić Pažin: 'Prevela sam knjigu koja čini u književnosti neviđen iskorak'

03.04.2019.

15:23

Autor: Gordan Nuhanović/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Razgovarali smo s dobitnicom godišnje Nagrade Iso Velikanović Andom Bukvić Pažin koja je u prevođenju romana 'Manji smo boemi' irske književnice Eimer McBride pokazala kreativnost i inventivnost.
Razgovarali smo s dobitnicom godišnje Nagrade Iso Velikanović Andom Bukvić Pažin.

Ona je u prevođenju romana 'Manji smo boemi' irske književnice Eimer McBride pokazala kreativnost i inventivnost u rješavanju stilskih i jezičnih problema s kojima se suočila prevodeći iznimno zahtjevan tekst pisan u eksperimentalnom ključu i bogat džojsovskim bravurama.

Uspješno pronalaženje adekvatnih rješenja na hrvatskom, smišljanje novih riječi u funkciji očuđenja, te spretno balansiranje između jezičnoga standarda i mjestimičnih ekskursa u žargon londonske scene 90-ih godina - neki su to od razloga kojima je Odbor Nagrade 'Iso Velikanović' (predsjednik Svjetlan Lacko Vidulić, te članovi Vjera Balen-Heidl, Tatjana Tarbuk, Dubravka Sesar, Sead Muhamedagić i Marko Kovačić) obrazložio svoju odluku.

A kako tu odluku komentira Anda Bukvić Pažin pogledajte u prilogu iz emisije Knjiga ili život:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!