"Ane Mljećka", ljubav prema rodnom kraju

07.08.2022.

07:00

Autor: Sandra Lacković/T.D./Dnevnik/HRT

 Ane Stražičić Rodrigez

Ane Stražičić Rodrigez

Foto: Dnevnik / HRT

Iako od rane mladosti živi i radi u Americi - Ane Stražičić Rodrigez posvećena je očuvanju otočnih tradicijskih vrijednosti. Na Mljetu je pretpremijerno prikazan - njoj posvećen - HRT-ov dokumentarac "Ane Mljećka".


U kominu Ane Mljećke, u kući njenih roditelja koji više nisu živi, ali ona nastavlja njihovu tradiciju. Ane Stražičić Rodrigez četrdesetak godina živi i radi u Americi. No svake godine dva ljetna mjeseca provede na rodnome Mljetu. S obje strane oceana znaju je kao Anu Mljećku, humanitarku i promotoricu hrvatske kulture i običaja.

- Tu nostalgiju koju mi Dalmatinci imamo, nitko drugi nema i zbog ljepote naše lijepe Dalmacije to ponekad toliko boli da osjećate bol i zato sam se posvetila tome, istaknula je Ane Stražičić Rodrigez.

Dokumentarni filmski portret žene goleme energije i entuzijazma, posvećene očuvanju tradicijskih otočnih vrijednosti, redakcija pučke i predajne kulture lani je snimala u njezinoj mljetskoj svakodnevici.

- Mi smo htjeli prikazati njenu drugu stranu, sentiment, jednu suptilnost, jednu nostalgiju prema zavičaju i prema djetinjstvu i vremenu koje je provela ovdje, naglasila je Ljiljana Šišmanović, autorica dokumentarnog filma "Ane Mljećka".

- U svakom slučaju pokušali smo Anu prikazat kao Anu Mljećku koju mi vidimo a ne kako se ona predstavlja drugima, rekao je Davor Borić, autor dokumentarnog filma "Ane Mljećka".

Film je pretpremijerno prikazan na Mljetu.

- To je domoljub kakve rijetko srećete, nesebično daje sebe, vjerojatno još i više zato što je tako daleko, rekla je Jany Hansal.

- Ja stojim iza toga da su žene bolji dio mljetskog stanovništva pametne, lijepe, poduzetne vrijedne, Ane je jedna od tih, rekla je Magdalena Nardelli Kovačević.

Gledatelji HRT-a "Anu Mljećku" mogu vidjeti 25. rujna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!