Ante Jerkunica u Metropolitanu je ispunio san svakog opernog pjevača

30.05.2022.

20:04

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/HRT

Ante Jerkunica

Ante Jerkunica

Foto: Dnevnik / HRT

Pjevati u Metropolitan Operi u New Yorku san je svakog opernog pjevača. A upravo je u tom hramu glazbe debitirao hrvatski pjevač Ante Jerkunica, i to u jednoj od najpoznatijih opera svih vremena, Verdijevu "Rigolettu". Izlazak na pozornicu jedne od najpoznatijih opernih kuća na svijetu velik je uspjeh basbaritona iz Splita. S njim je u New Yorku razgovarala naša Branka Slavica...

Pandemija je usporila, ali ne i zaustavila nastup Ante Jerkunice u Metropolitanu. Njegov raskošni talent nije mogao promaknuti onima koji za njujoršku opernu publiku biraju najbolje svjetske izvođače.


- Ima jedna zgodna anegdota, da je intendant Metropolitan Opere došao pogledati "Borisa Godunova", predstavu koju sam ja pjevao i nije se nikome javio, zapravo je samo kupio kartu i sjeo u publiku. I nakon što je čuo mene, sutradan je nazvao direktora Berlinske opere i tražio da se sastane sa mnom i nakon toga sam dobio ugovore, kaže Jerkunica.


Splitski bas u Metropolitanu nastupa u Verdijevu „Rigolettu" u ulozi Sparafucilea.


- Uloga Sparafucilea u Rigolettu je stvarno lijepa. Ona nije previše obimna, međutim jako je eksponirana s tim duetom i sa scenom ubojstva. Uloga pruža jako puno karakterne igre uz pjevanje, što je meni isto jako bitno, kaže.


Nakon duge stanke, Jerkunica nastavlja tradiciju hrvatskih opernih pjevača koji su nastupali u Metropolitanu.


- Meni je prvenstveno kao umjetniku, kao hrvatskom umjetniku čast da će se moje ime naći ovdje pored velikih hrvatskih imena koja su ovdje nastupala - Ruža Pospiš Baldani, Dunja Vejzović, Giorgio Surian, da ne spominjem Zinku Kunc Milanov koja je legenda Metropolitana, tako da je zapravo sama ta činjenica za mene predivna, poručuje Jerkunica.


Ante Jerkunica u njujorškom će „Rigolettu" nastupiti pet puta. Nakon toga čeka ga pozornica bečke Opere, i mogući susret s publikom u Hrvatskoj ovog ljeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!