14:46 / 08.03.2018.

Autor: V.M./HRT

Ante Rožić dobitnik nagrade za životno djelo 'Viktor Kovačić'

Ante Rožić, hotel Maestral, Brela, Arhiva Aleksandar Karoly

Ante Rožić, hotel Maestral, Brela, Arhiva Aleksandar Karoly

Foto: - / -

Udruženje hrvatskih arhitekata ovogodišnju nagradu za životno djelo dodijelit će arhitektu Anti Rožiću - jednom od ključnih protagonista hrvatske arhitekture druge polovice 20. stoljeća.
Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) ovogodišnju nagradu za životno djelo dodijelit će arhitektu Anti Rožiću - jednom od ključnih protagonista hrvatske arhitekture druge polovice 20. stoljeća.

Radni vijek Rožić je proveo u Makarskoj, a najveći dio svog opusa ostvaruje u Južnoj Dalmaciji. Njegov opus je umjereno obiman, evolutivan i vrlo konzistentan, a njegova „periferna“ pozicija i duboka ukorijenjenost u lokalni kontekst doveli su ga do razvoja vlastitog arhitektonskog pristupa koji je istodobno jasno povezan s internacionalnim kretanjima, ali i neopterećen konvencijama i dogmama, stoji u UHA-inom obrazloženju nagrade.

Poznat je, među ostalim, Rožićev rad na seriji projekata za Brela kroz koji je razvio metodu projektiranja koja izvire iz neposrednog, osobnog, fizičkog kontakta s mjestima na kojima je radio. Utoliko njegovi radovi ne proizlaze iz oponašanja tradicijskog jezika, nego iz performativnih i perceptivnih svojstava arhitekture, iz načina na koji se formira ambijent podoban podneblju i načinima života,  ističe se u obrazloženju.

U UHA-i se nadaju da će nagrada Anti Rožiću skrenuti pažnju i na samog autora, ali i na vrijednosti našeg mediteranskog modernizma, urbano-kulturnog sloja usporedivog s drugim vrhuncima povijesti ovdašnje graditeljske kulture.

Uz nagradu za životno djelo UHA će dodijeliti još četiri nagrade:

Za nagradu 'Viktor Kovačić' za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2017. godinu nominirani su:
- Osnovna škola 'Žnjan-Pazdigrad', autori: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann | x3m, lokacija: Split, Pazdigradska 1
- Bazen Vukovar, autor: Arhitektonski biro Turato, lokacija: Vukovar, Rudolfa Perešina 11

Za nagradu 'Drago Galić' za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2017. godinu nominirani su:
- Stambeni sklop Jordanovac, autori: Svebor Andrijević i Luka Korlaet, lokacija: Zagreb, Dobri Dol 66-68
- Stambena kuća za dvoje, autor: Bogdan Budimirov, lokacija: Zagreb, Perjavica 78/c
- Ladanjski sklop Konštari, autor: Davor Bušnja, lokacija: Pelješac, Konštari
- Issa Megaron, autor: PROARH / Davor Mateković, koautorica: Vedrana Jančić, lokacija: Vis, Dračevo polje

Za nagradu 'Bernardo Bernardi' za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2017. godinu nominirani su:
- Mini Art-kino dvorana, Art-kino Croatia, autori: Damir Gamulin, Antun Sevšek, lokacija: Rijeka, Krešimirova 2
- Mali arsenal, Centar za posjetitelje HERA, autori: Iva Letilović, Igor Pedišić + Vladimir Končar, lokacija: Zadar, Trg tri bunara
- Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka – u nastajanju, autor: Dinko Peračić, lokacija: Rijeka, Krešimirova 26c

Za nagradu 'Neven Šegvić' za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2017. godinu nominirani su:
- Digitalni arhiv stambenih zgrada (web portal stanovanje.plus), autori: Mladen Jošić, Luka Korlaet, Nino Virag
- 13 arhitektonskih razgovora, autor: Davor Salopek

Otvorenje Godišnje izložbe realizacija arhitekata i arhitektica u 2017. godini i dodjela Nagrada za najbolja arhitektonska ostvarenja održat će se u četvrtak, 22. ožujka u 19h, u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!