Antička tragedija u suvremenom ruhu

02.06.2023.

10:13

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Kralj Edip"

"Kralj Edip"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Sa Sofoklovim "Kraljem Edipom", u režiji Vite Taufera, u Zagrebačkom kazalištu mladih gostuje Jugoslovensko dramsko pozorište. nakon sinoćnje izvedbe, još je jedna najavljena za večeras, u petak, 2. lipnja.

Antičku tragediju, Taufer je odjenuo u suvremeno ruho, obraćajući se publici kao sudionicima u predstavi, a prvu od dvije izvedbe zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

Kralja Edipa glumi proslavljeni srpski glumac Milan Marić, što je bio dovoljan mamac publici, koja je do posljednjeg mjesta ispunila kazalište.

- Fasciniralo nas je koliko nismo morali da radimo na tim detaljima da bismo priču o Edipu zapravo prebacili u neko vrijeme koje je danas, što znači da je ta priča univerzalna, što znači da, iako je napisana prije dvije i pol hiljade godina,  ona je i dalje više nego aktualna. Ona je i na tom intimnom planu aktualna, ali i na tom širem društveno političkom planu, izjavio je glumac Milan Marić.

Ravnateljica JDP-a Tamara Vučković Manojlović istaknula je da "sa zagrebačkom publikom imaju jako dobro iskustvo."

- Uvijek se svi radujemo kada dolazimo u Zagreb, ta razmjena je uvijek vrlo živa, vrlo pozitivna i vrlo iskrena, rekla je Vučković Manojlović.

Ravnateljici ZKM-a Snježani Abramović Milković "drago je da zagrebačka kazališna publika ima priliku vidjeti što se zbiva van granica Hrvatske."

- A to daje i dinamiku repertoara, dodala je Abramović Milković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!