14:23 / 09.01.2018.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović/DJH/M.Š.

Antitragedija u Rijeci: Woyzeck redateljice Anice Tomić

-

-

Foto: - / -

Anici Tomić predstava Woyzek je prvi projekt u riječkom HNK, ali riječki ansambl prati godinama, a Hanu Selimović, gošću iz Beograda (Marie) srela je baš u Rijeci, radeći na predstavi Menažerija HKD Teatra.
Premijera predstave 'Woyzeck' Georga Büchnera, u režiji Anice Tomić i dramaturgiji Jelene Kovačić u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc prva je premijera Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u 2018. i to u petak, 12. siječnja u 19.30.

Anica Tomić je završila dva fakulteta, komparativnu književnost i kroatistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te kazališnu režiju i radiofoniju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Još kao srednjoškolka, osnovala je amatersku kazališnu skupinu Theatre de femmes koja je djelovala od 1995. do 2003. godine.
Dugo godina surađuje s dramaturginjom Jelenom Kovačić, koja je trenutno na funkciji ravnateljice riječke Hrvatske drame, pa je tako i u 'Woyzecku' ostvaren njihov zajednički rad. Woyzeck je antijunak, on je prototip junaka za kojeg nema spasa. Našega svijeta nema bez Woyzecka, kao što i ovakav svijet postoji da bi proizvodio Woyzecka i to je refleksija na današnji suvremeni svijet. Büchner i njegova dramaturgija otvaraju vrlo sklizak teren, on daje slobodu na početku i na kraju drame koja nije završena jer ga je smrt prekinula u pisanju,  govori Anica Tomić. Prvi put radi u riječkom HNK, ali riječki ansambl prati godinama, a Hanu Selimović, gošću iz Beograda, koja igra ulogu Marie, srela je u Rijeci, dok je radila na predstavi 'Menažerija' HKD Teatra i odmah je u njoj otkrila veliki glumački potencijal.
U naslovnoj ulozi nastupa Dean Krivačić koji je ocijenio da je riječ o teškom, ali prekrasnom djelu. 'Woyzecka' je Georg Buchner pisao između 1835. i 1837., kad umire i ostavlja nedovršen tekst. Prvi je dramski pisac koji je kao protagoniste uveo likove iz radničke klase te time ukazao na nova estetska pitanja i društvene odgovore.
Uz Krivačića i Hanu Selimović u predstavi nastupaju Olivera Baljak, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Leon Lučev i Nikola Nedić. Scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, suradnica za pokret Mila Čuljak, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.
U suradnji Art-kina, HNK Ivana pl. Zajca i Goethe-Instituta Kroatien, u utorak, 16. siječnja u 19 sati u Art-kinu bit će prikazan film Wernera Herzoga 'Woyzeck' (82 min) iz 1979. s Klausom Kinskim i Evom Mattes u glavnim ulogama. Nakon filma slijedi razgovor 'Woyzeck u kazalištu i na filmu' s kazališnom ekipom.
Atmosferu u riječkom HNK uoči prve ovogodišnje premijere provjerila je riječka ekipa HTV-a te razgovarala s redateljicom Anicom Tomić, dramaturginjom Jelenom Kovačić i nositeljem glavne uloge Deanom Krivačićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!