17:52 / 06.03.2018.

Autor: V.M./K.K./HRT

Apsolutni romantizam Milka Valenta

-

-

Foto: - / -

70 godina života, 50 godina književnog stvaralaštva i nova knjiga poezije bili su povodi za razgovor s prozaikom, pjesnikom, dramatičarom, esejistom i kazališni kritičarom Milkom Valentom.
Prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar Milko Valent je umjetnik čiju je biografiju nemoguće ukratko prepričati jer njegova bibliografija obuhvaća više od 2500 bibliografskih jedinica.

Dosad je objavio 32 knjige, a tekstovi su mu prevedeni na 13 jezika. Autor je jednog od najopsežnijih romana u povijesti hrvatske književnosti – Umjetne suze Valent je ispisao na 1744 kartice.

Povod gostovanju Milka Valenta u emisiji Knjiga ili život njegova je nova knjiga poezije Otvorena rosa, a uz to Valent ove godine slavi 70 godina života i 50 godina književnog stvaralaštva.

Govoreći o apsolutnom romantizmu, kako je sam prozvao svoj stil, Valent ističe da postoje oaze romantizma koje su nužne za svaki kvalitetni iskorak, posebno u ovoj epohi banalnosti, o čemu i govore Umjetne suze: To je roman paklene tranzicije i raspadanja Europe i njezine multikulturalnosti, a što se tiče Otvorene rose, nju sam pisao 41 godinu - sve je počelo u vremenima kad su, barem kad se govori o mlađim ljudima, još postojali ideali,  kaže Valent.

Pogledajte razgovor iz emisije Knjiga ili život, koju možete pratiti na usluzi HRTi i na Facebooku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!