Arheološki muzej u Zagrebu otvara virtualnu sobu Mumije

21.01.2022.

13:58

Autor: HRT/Hina

Zagreber Mumie

Zagreber Mumie

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Arheološki muzej u Zagrebu, koji čuva najveću Egipatsku zbirku u Hrvatskoj, u Noći muzeja 28. siječnja, otvara sobu Mumije u sklopu virtualne izložbe "Virtualni stari Egipat". Time se zagrebački muzej, i dalje zatvoren zbog posljedica potresa, pridružuje brojnim svjetskim institucijama u obilježavanju 100. obljetnice otkrića Tuthankamonove grobnice.

Projekt "Mumije Virtualni stari Egipat" pokazuje mumije iz stalnog postava, kao što su "gospodarica kuće" Šepenun iz ptolomejskog razdoblja (332. - 30. pr. Kr.) ili Kaipamau, Amonovu pjevačicu, zajedno s njihovim skrivenim slojevima otkrivenim suvremenim tehnologijama. 

Izložba otkriva postupak mumifikacije i upotrebu natrona, kako se u starom Egiptu postupalo s mozgom i ostalim unutarnjim organima preminule osobe i da li je moguće saznati uzrok smrti iz mumificiranih ostataka. Dok su se ranije mumije odmotavale kako bi se saznale informacije o njima, danas imamo mogućnost skeniranja i istraživanja mumija bez otvaranja.

 RTG, CT i MR mapirane mumije

Mumije iz Arheološkog muzeja u Zagrebu skenirao je RTG, CT i MR aparatima radiolog dr. sc. Mislav Čavka u Kliničkoj bolnici Dubrava, a rezultati tih istraživanja publici su prvi put predstavljeni 2012. godine na izložbi "Mumije znanost i mit". Sada će ih publika vidjeti i u virtualnom obliku.

Iz Muzeja kažu kako će posjetitelji moći online posjetiti najzanimljivije i odabrane teme iz staroegipatske civilizacije temeljene na Egipatskoj zbirci, a koje će biti predstavljene putem niza virtualnih soba. Virtualne sobe postupno će se otvarati, a koja soba će biti otvorena odlučuje publika glasanjem putem društvene mreže Facebook.

Prva otvorena soba Virtualnog starog Egipta posvećena je skarabejima srca, egipatskim amuletima koji su korišteni u kultne svrhe i pripadaju u pogrebnu opremu pokojnika. U veljači publika će birati između ušabti figurica i kanopskih vaza. Autori virtualne izložbe su Igor Uranić i Porin Šćukanec Rezniček, a fotografija Igor Krajcar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!