20:32 / 24.05.2021.

Autor: Vicko Dragojević/V.K./Dnevnik/IMS

Tajne Zakotorca na Pelješcu

Arheološko nalazište na Pelješcu

Arheološko nalazište na Pelješcu

Foto: Vicko Dragojević / HRT

Mjesto Zakotorac na Pelješcu postaje jedno od najatraktivnijih arheoloških nalazišta u Europi. Otkriveni su grobovi koji datiraju sve do 8. stoljeća prije Krista, u kojima je bilo mnogo nakita i alata, a pronađena je i kaciga iz vremena kada su Grci počeli kolonizirati Jadran.

Svaka šaka zemlje prolazi barem 3 kontrole, svaki, pa i najmanji komadić može značiti iznimno vrijedno otkriće.

- Mi nalazimo arhitekturu koja je dvije tisuće petsto godina ostala na istom mjestu. Pokušavamo razumjeti taj okoliš i da ga vratimo natrag u ono doba kad su ljudi ovdje profitirali, kad su bili izuzetno moćni, govori Hrvoje Potrebica, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nalazište u Zakotorca polako je postalo jedno od najatraktivnijih u Europi - nakon što je pronađena 2 i pol tisućljeća stara grčko-ilirska kaciga, kakvih u cijelom svijetu ima 10-ak, arheolozi su nastavili s istraživanjem gomila i grobova. Samo u jednom grobu otkrili su ostatke iz 8. i 4. stoljeća prije Krista.

- Iz poštovanja prema svojim precima, iako je tu barem 400-500 godina razlike, najvjerojatnije su skupili sve kosti na koje su naišli, stavili u grobnicu, nasuli sa slojem sitnoga kamenja i tek onda stavili ove svoje pokojnike. Iz tog razloga, mi u ovako malom grobu imamo 13 individua, naglašava Domagoj Perkić iz Dubrovačkih muzeja.

- Vjeruje se da ovakvih gomila i grobova na ovom području ima 27, a oni sežu sve do 8 stoljeća prije Krista. Arheolozi vjeruju kako ovo groblje i obližnje mjesto Kotorac, je zapravo izgrađeno uz komunikaciju, uz cestu koja je povezivala Grke, koji u tom trenutku koloniziraju Jadran, i Ilire u pozadini, rekao je Hrvoje Potrebica, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

- Ovo je populacija koja je bila izuzetno moćna - upravo u onom razdoblju koje nam je potpuno nepoznato. Imamo domaće populacije, moćne poglavice domaćih Ilira ili tko je već u to doba živio na ovom prostoru i stupao u taj povijesni svijet kroz kontakte s Grcima, naglašava Potrebica.

Arheolozi će na nalazištu raditi 2 tjedna, planiraju se vratiti iduće godine, ali to će, naravno, ponajprije ovisiti o financiranju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!