11:55 / 21.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Arheolozi otkrili Romulovu grobnicu?

Foto: falco/Pixabay

Foto: falco/Pixabay

Foto: - / -

Svetište čine kameni sarkofag dugačak 1,4 metra i kružna građevna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar.
Talijanski arheolozi bi u petak trebali predstaviti "nevjerojatno otkriće" - podzemno svetište iz 6. stoljeća prije Krista, koje bi moglo biti grobnica mitskog utemeljitelja grada Rima i prvoga rimskog kralja, Romula.

Romul je prema legendi utemeljio Rim sa svojim blizancem Remom 21. travnja 753. prije Krista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

Svetište čine kameni sarkofag dugačak 1,4 metra i kružna građevna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar, stoji u priopćenju arheološkog parka rimskog Koloseja.

Lokacija svetišta smještenog unutar rimskog Foruma podudara se s mjestom na kojem je, po drevnim zapisima pokopan Romul, stoji u priopćenju Parka u kojem se ističe da je riječ o "nevjerojatnom otkriću".

Povjesničari su dugo podijeljeni oko toga jesu li braća, koje je po legendi othranila vučica, uopće postojala, ali ako i jesu, gdje bi Romulovo tijelo, koje su navodno nakon smrti raskomadali gnjevni senatori, moglo biti pokopano.

Rimski forum bio je kucajuće srce Rimskog Carstva i povijesni izvori upućuju na to da je Romul pokopan negdje u tom području. U svetištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znakove koji upućuju na to da bi se moglo raditi o grobu prvog rimskog vladara.

U povijesti Rima period Romulove vladavine temelji se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati vjerodostojnom. To je razdoblje poznato kao razdoblje vladavine sedmorice rimskih kraljeva.

Romul, kojega su popularnim učinili povjesničari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, po legendi je zaorao brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gdje će biti zidine budućeg grada. Kada je Rem izrugujući se bratu preskočio 'zid' kako bi mu pokazao koliko će neučinkovit biti, ljutiti Romul ga je ubio i kazao da će tako završiti svi koji se usude prijeći rimske zidine, kaže legenda.

Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije. Rimom je vladao idućih 40 godina. Nejasno je kako je umro Romul. Po jednoj je verziji misteriozno nestao u oluji, dok su ga po drugoj ubili i raskomadali rimski senatori.

- Je li Romul postojao ili ne, nije važno. Važno je da su stari Rimljani njegov lik smatrali političkim začetnikom grada, kaže talijanski arheolog Paolo Carafa.

Foto: Fabian Sorrentino/Pixabay

Foto: Fabian Sorrentino/Pixabay

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!