Arhitekt Novog Zagreba Vinko Uhlik uz ostalo i - slika

03.11.2020.

13:36

Autor: Hina/V.M./HRT

default error photo
U četvrtak 5. studenog u 18 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika pod nazivom ‘Uz ostalo i...... slikam’.
U četvrtak 5. studenog u 18 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba arhitekta i slikara Vinka Uhlika pod nazivom ‘Uz ostalo i...... slikam’.

Povjesničar umjetnosti Vlado Bužančić ističe da je riječ o spontanim i vrlo vještim slikarskim zapisima inteligentnog lirskog opservatora Vinka Uhlika, slikara i graditelja, zaljubljenika u čaroliju morskog ljeta.

- Ta osjećajna pripadnost auri morskog ljeta, ta nezamisliva iskrenost obožavatelja svjetla i prostranstva toga svega i ničega na obali i na moru, u jasnoći i tajanstvenosti, u siluetama i prividima I to slikarsko znanje koje sve to pokušava što vjerodostojnije autorskim dojmovima, samootkrićima zapisati - stvorilo je ovaj slikarski ciklus od 50-ak vrijednih slika na papiru, istaknuo je Bužančić.

Sve te slike od kojih se ovom prilikom predstavlja dvadesetak iz temata zlarinskih obala i jedrenjaka (nastalih od ljeta 1983. do 1998.) izvedene su tzv. vodenim slikarskim tehnikama, uglavnom akvarelom, ali i temperom i gvašem ili njihovim kombinacijama.

Arhitekt i slikar Vinko Uhlik, koji je projektirao velik dio Novoga Zagreba, ističe da je uvijek slikao sa zadovoljstvom i nekom vrstom ‘tajne veze’ s arhitektonskim ili urbanističkim projektima, kojima se u isto vrijeme bavio.

- Naslikao sam mnogo slika, ali sam relativno malo izlagao. Jednostavno nisam imao dovoljno vremena za pripremanje izložbe jer sam bio neprekidno zauzet projektiranjem, poštujući ugovorene rokove. Ipak, te moje dvije sklonosti, prema slikanju i prema projektiranju, uvijek su bile aktualne, napisao je Uhlik u monografiji Graditi i slikati grad.

- Znalo se dogoditi da sam sliku ponekad 'gradio', ali i obrnuto - da sam, osobito urbanističke planove, pomalo 'slikao', dodao je.

Vinko Uhlik rođen je 21. svibnja 1933. u Beogradu. Godine 1952. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti i Arhitektonski fakultet u Zagrebu. Od 1958. do 1961. profesionalno se i intenzivno bavio slikarstvom te izlagao u Zagrebu, Splitu i Bolu na Braču, s grupama Staza, 15 mladih, Zagrebački krug, Likum.  Radio je i u arhitektonsko-urbanističkom projektnom birou Projektant, Urbanističkom zavod Dalmacije gdje je angažiran na Projektu Južni Jadran.

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu bio je savjetnik za razvoj, a surađivao je i s prof. Brunom Milićem na studiju Oblikovanje pejzaža. Uhlik je umirovljen 1994., otkad se sve intenzivnije bavi slikarstvom i priređuje samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Postaje i članom Urbanističkog savjeta Zelene akcije u Zagrebu te civilne udruge Glog.

Otvorenje izložbe održat će se sukladno epidemiološkim preporukama. Pokrovitelj izložbe je Grad Zagreb, a može se pogledati do 28. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!