Arhitekt pokušava završiti Sagradu Familiju nakon 138 godina

08.12.2021.

10:41

Autor: HRT/Hina/D.D.

Arhitekt pokušava završiti Sagradu Familiju

Arhitekt pokušava završiti Sagradu Familiju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Jordi Fauli sedmi je glavni arhitekt legendarne Sagrade Familije otkako je Antonio Gaudi započeo rad na bazilici 1883. godine i očekivalo se da će nadgledati njezin dugoočekivani završetak.

No pandemija je odgodila nastojanja da se završi ovo arhitektonsko remek-djelo koje se gradi gotovo 140 godina i još uvijek se ne zna hoće li Fauli biti arhitekt koji će se završiti.


- Želio bih biti tu još mnogo godina, naravno, ali to je u božjim rukama, kaže Fauli (62) smiješeći se.


Imao je samo 31 godinu kad se 1990. pridružio arhitektonskom timu - jednako koliko je imao Gaudi kad je započeo graditi svoje najveće djelo krajem 19. stoljeća, projekt koji će mu uzeti četiri desetljeća života.


- Kad sam stigao, samo tri ova stupa su bila izgrađena i bila su samo 10 metara visoka, objašnjava s mezanina u glavnoj lađi.


- Bio sam sretan što sam mogao dizajnirati i nadgledati izgradnju cijelog interijera, potom sakristije i sada glavnih tornjeva, dodao je.


Kad se završi, raskošna katedrala koju je dizajnirao Gaudi imat će 18 tornjeva, od kojih će najviši biti visoki 172 metra.


Drugi najviši toranj, visok 138 metara i posvećen Djevici Mariji, bit će službeno predstavljen u srijedu tako što će biti osvijetljena divovska zvijezda od 5.5 tona koja se nalazi na njegovoj najvišoj točki. To je najviši od devet završenih tornjeva i prvi od 1976. godine.


Izgradnja obustavljena zbog građanskog rata


Godine 2019. Sagradu Familiju posjetilo je 4.7 posjetitelja, učinivši je najposjećenijim spomenikom u Barceloni. No zatvorena je u ožujku 2020. godine zbog širenja pandemije na gotovo godinu dana.


Ove godine podaci pokazuju da je bilo jedva 764 tisuće posjetitelja.


Pošto su ulaznice glavni izvor financiranja izgradnje, cilj završetka bazilike do 2026. godine, kako bi se obilježila 100. godišnjica Gaudijeve smrti, nije više realan.


- Ne možemo davati bilo kakve procjene kad će biti završena jer ne znamo kakva će biti posjeta u idućim godinama, kaže Fauli.


Daleko je to od prvog puta da se Gaudijevo remek djelo suočilo s takvim izazovima.


Tijekom Španjolskog građanskog rata krajem 1930-ih, građevinski radovi su zaustavljeni, a mnogi Gaudijevi projektni planovi i modeli uništeni.


Kritičari i tradicionalisti sve što je izgrađeno poslije toga ne smatraju Gaudijevim radom, unatoč istraživanju koje su proveli njegovi nasljednici.


UNESCO, agencija za kulturu Ujedinjenih naroda, zajamčila je status svjetske baštine samo kripti Sagrade Familije i jednom od njezinih pročelja, koje su izgrađene za vrijeme Gaudijeva života.


No Fauli inzistira da će projekt ostati vjeran onome što je Gaudi planirao s obzirom na to da se temelji na pomnoj studiji fotografija, crteža i svjedočanstava genijalnog katalonskog arhitekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!