16:00 / 20.09.2019.

Autor: Ana Marušić/HRT

Arhiv Zadar slavi 395. rođendan

-

-

Foto: - / -

Djelatnici arhiva s ponosom ističu kako je njihova ustanova mjesto gdje se susreću prošlost i budućnost.
Zadarski Državni arhiv svake godine nizom događanja obilježava rođendan ustanove - 1624. osnovan je Arhiv Generalnog providura za Dalmaciju. Mijenjala su se imena i države, ali arhiv neprekinuto radi 395 godina.

Djelatnici arhiva s ponosom ističu kako je njihova ustanova mjesto gdje se susreću prošlost i budućnost.

- Želimo na neki način sa našim sugrađanima podijeliti ono bogatstvo kulturne i pisane baštine koju čuvamo u našem arhivu, istaknuo je ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić.

Za ovu prigodu iz fundusa arhiva izdvojeni su izlošci koji prikazuju što je sve u cestogradnji napravljeno u Dalmaciji za vrijeme kratke francuske uprave. Francuzi su gradili ceste kako bi zaposlili vojsku u razdobljima mira te ubrzali napredovanje prema jugu. Dalmatinska etapa ceste koja je povezivala Lubljanu i Kotor vrlo je dobro očuvana, kao i dokumenti iz kojih se iščitavaju i zanimljive priče.

- To su nacrti inžinjera, uglavnom domaćih inžinjera, od Frane Zavoreo i Pietra Pekote, naših zadarskih inžinjera iz doba francuske uprave, koji su zapravo dosta gradili u ovom području, ističe koautorica izložbe Karolina Ražov.

Za ovaj je rođendan Arhiv dobio i novu mrežnu stranicu.

- Ona je moderna, funkcionalnija, preglednija, sa više sadržaja. Ono što želimo istaknuti na njoj je taj digitalni arhiv. Ovom prilikom mi puštamo on-line gotovo polovicu zbirke matičnih knjiga. Na temelju njih ljudi mogu sada iz bilo kojeg kraja svijeta od kuće raditi svoje rodoslovno stablo, ističe ravnatelj Gverić.

Kompletna će zbirka biti dostupna za dvije godine. Nastavlja se i s objavljivanjem temeljnog arhivskog gradiva, pa je predstavljen drugi svezak knjige magistra Roberta Leljaka "Inventari fonda veličajnog općine zadarske" iz 14.i 15. stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!