19:45 / 09.03.2020.

Autor: Inja Svetl/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Arsen Roje – autor plakata za filmove Altmana i Fellinija

-

-

Foto: - / -

Izložbe Arsena Roje naziva 'Zatvaranje kruga' otvorena je u Studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’ u Zagrebu. Među izloženim radovima Rojini su plakati za kultne filmove M*A*S*H i Casanova.
Izložbe Arsena Roje naziva 'Zatvaranje kruga' otvorena je u Studiju Moderne galerije ‘Josip Račić’ u Zagrebu. Među izloženim radovima Rojini su plakati za kultne filmove M*A*S*H i Casanova.

Već na samom ulazu izložen je prepoznatljiv antologijski plakat iz 1970. godine za kultni Altmanov film M*A*S*H koji je ostvario Splićanin Arsen Roje.

Slijedit još mnogi, među kojima i onaj za Fellinijeva Kazanovu, no Rojina prava ljubav bila je - slikarstvo. Ta djela zagrebačka publika ima prigodu vidjeti prvi put - slike na kojima prikazuje dijelove vlastitog tijela iz posljednje faze te crteže tušem i temperom iz najranije, prije preseljenja iz Splita u Pariz, a zatim u New York i naposljetku u Los Angeles gdje je živio i radio do smrti 2007.godine.

- Ja sam apsolutno siguran da se nitko tada, ne samo u Splitu, nego u cijeloj Jugoslaviji, nije se bavio pop-artom i na takav način prakticirao estetiku pop-arta. On se, zapravo, bavio pitanjima koja su nadilazila ono što je pop-art sam po sebi izražavao. Prisutna je čak izvjesna kritika i prema tom američkom društvu, komentira ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi.

Uzbudljiva je umjetnikova biografija koji kao enfant terrible biva izbačen sa zagrebačke likovne akademije jer je pred autoritetima među usne modelirane muške glave utaknuo cigaretu. Samosvjestan i buntovan - i kada osmišljava svoje proslavljene američke plakate.

- On je iskoristio nešto što je i sam M*A*S*H imao, a to je bila zezancija, sprdnja s tom velebnom idejom patriotizma i ratovanja, i napravio je to fantastično, smatra multimedijalni umjetnik Dalibor Martinis.

Zadatak povjesničara umjetnosti je, dodaje pak Branko Franceschi, da se prouči rad Arsena Roje kako bi ga se uvrstilo na mjesto koje mu pripada u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 29. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!