"Asanaginica" iz odvoračkih sela

22.11.2021.

18:09

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/IMS/Silvio Stilinović

Hasanaginica ili Asanaginica u odvoračkim selima kod Slavonskog Broda

Hasanaginica ili Asanaginica u odvoračkim selima kod Slavonskog Broda

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

U blizini Slavonskoga Broda nalaze se tzv. odvoračka sela. Riječ je nekoliko još uvijek naseljenih brdskih mjesta, čije postojanje seže duboko u povijest. O tome se govorilo i na tribini u jednom od tih sela. Manje je poznato da je u selu Grgurevićima, zapisana i tonski snimljena jedina verzija, kako je ondje zovu, Asanaginice u prozi, po kazivanju bake Anice Paun.

Cijeli svijet zna za ep Hasanaginica, koji je u Imotskom zapisao putopisac Alberto Fortis, a prepjevali veliki književnici poput Goethea. No, manje je poznato da je u odvoračkim selima, točnije u Grgurevićima, zapisana i tonski snimljena jedina, kako ovdje zovu, Asanaginica u prozi, po kazivanju bake Anice Paun.


- Ima i neke svoje posebne specifičnosti čega nema u tim drugim Hasangainicama. Tako je jedan od glavnih likova zla svekrva. Ona je zapravo u priči napravila nesporazum, kaže Milan Paun, zapisivač i priređivač "Asanaginice".


O "Asanaginici" i značenju odvoračkih sela u povijesti tribinu je organiziralo Duhovno hrašće, udruga koja se brine o kulturnoj baštini Slavonije.


 - Došlo je vrijrme da mi i malo drugčije progovorimo šta je to zavičajnost. Želja mi je, ako Bog da, s obzirom da su Odvorci prva satnija u brodskoj pukovniji, da nađmo način kako ćemo zainteresirati cijeli kraj, izjavio je Andrija Matić, predsjednik "Duhovnog hrašća" iz Drenovaca. 

Jedna zanimljivost veže brdska sela odvoračkoga kraja kraj Slavonskoga Broda i ravničarske Tordince.  


- Čak postoje povijesne činjenica da su naši sinovi regrutirani i za granicu, kaže Davor Adžić, načelnik općine Tordinci. 


A i tordinački župnik rodom je iz Brčina, jednog od odvoračkih sela. Posebno je proučavao biskupske vizitacije odvoračkih župa.


- Zanimljivo je da se sve upisivalo po pitanju, ne znam...godina je bila rodna, ljudi su pekli rakiju, bilo je puno šljive, i tako dalje, rekao je tordinački župnik. 


U Duhovnom hrašću namjeravaju i dalje istraživati i organizirati tribine o manje poznatima, ali povijesno važnim slavonskim i mjestima hrvatskog Srijema.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!