10:52 / 19.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Autor Cirque du Soleila režira predstavu u Ludoj kući

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najpoznatiji klaun na svijetu i broawayski redatelj David Shiner ovih dana boravi u Zagrebu gdje je započeo audicije za novu komediju Lude kuće radnog naslova "Samurai projekt".
Najpoznatiji klaun na svijetu i broawayski redatelj David Shiner, autor slavnog Cirque du Soleila, ovih dana boravi u Zagrebu gdje je započeo audicije za novu komediju Lude kuće radnog naslova "Samurai projekt", koja bi svjetlo dana trebala ugledati u jesen sljedeće godine.

Projekt je koprodukcija kazališta Lude kuće, Triko Cirkus Teatra i kazališnog i filmskog glumca i redatelja Ivana Đuričića, a autori za sada otkrivaju samo da se radi o komediji koja prikazuje dvije suprotstavljene ratničke obitelji samuraja iz 18. stoljeća, čiji se članovi nađu u urnebesnim spletkama i ljubavnim nezgodama.

Predstava je posebna po samoj izvedbi glumcima je oduzet jedan od njihovih glavnih alata govor, pa ovi klaunovi za odrasle priču pričaju isključivo kroz pokret i zvuk.

David Shiner (1953.) nagrađivani je američki glumac, klaun, dramatičar i kazališni redatelj impresivne karijere. Počeo je kao zabavljač na ulicama Pariza, a 1990. počinje surađivati sa Cirque du Soleilom. Za najpoznatiji cirkus na svijetu režirao je dvije predstave, od kojih je "Kooza" na repertoaru već 13 godina. Dobitnik je i nagrade Tony za autorski projekt "Fool Moon", koji je stvorio s dugogodišnjim kazališnim partnerom Billom Irwinom.

Ljubitelji mjuzikla poznaju ga po ulozi Mačka u šeširu u originalnoj brodvejskoj postavi mjuzikla "Seussical". Također, Shiner je stalni predavač na Theater Akademie August Everding u Münchenu.

Shiner ovaj tjedan boravi u Zagrebu, gdje vodi radionice na kojima provodi audicije za svoju prvu režiju u Hrvatskoj.

Svjetski priznati redatelj za suradnju s hrvatskim nezavisnim kazalištima odlučio se nakon što je prije dvije godine održao klaunovsku radionicu u Zagrebu i iznenadio se visokom razinom kvalitete hrvatskih izvođača.

- Bila je to jedna od najboljih radioničkih grupa s kojima sam radio u svijetu. Jako puno smo se igrali sa idejom klauna samuraja i tada sam shvatio da želim od toga napraviti predstavu u Hrvatskoj, pojasnio je Shiner.

Projekt ima veliku važnost i za hrvatske samostalne umjetnike, koji su jedna od najpogođenijih skupina u krizi izazvanoj koronavirusom: cijeli izvođački tim bit će sastavljen od samostalnih umjetnika, a David Shiner je također odlučio angažirati kompletan hrvatski autorski tim te tako dati priliku za suradnju čitavom nizu domaćih umjetnika.

Iz Lude kuće ističu da su prepoznali potencijal ovog projekta i objeručke ga prihvatili.

- Luda kuća svakom novom predstavom trudi se otići korak dalje u izvedbenom i produkcijskom smislu, a uvijek s istim nazivnikom publika zna da će se kod nas dobro provesti i uživati, kazala je producentica Lude kuće Nina Kunek.

Budući da trenutne okolnosti zahtijevaju nove produkcijske modele, došlo je do udruživanja s Triko Cirkus Teatrom, kazalištem koje nema vlastiti prostor, kako bi svojoj publici zajedno ponudili nešto novo i zanimljivo. Voditeljica Triko Cirkus Teatra Iva Peter Dragan ističe kako činjenica da je David Shiner izabrao baš hrvatsku klaunsku scenu kao mjesto ostvarenja ovog projekta predstavlja veliko priznanje za izvođače i produkcijsku ekipu.

- Iako smo tek u inicijalnoj fazi skupljanja sredstava za predstavu, vjerujemo kako će Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu prepoznati važnost ovog projekta za našu kulturu te ga poduprijeti u skladu s dosadašnjom pozitivnom praksom, rekla je Peter Dragan.

Planirani datum premijere je jesen 2021. godine

-
U vrijeme kad je budućnost kazališta iznimno neizvjesna, dva privatna kazališta, Triko Cirkus Teatar i Luda kuća, i samostalni umjetnik Ivan Đuričić udružili su se, kako bi u pesimistično okružje doveli nešto drugačiju zabavu svjetske razine. U lockdownu smo vidjeli koliko je izvedbena umjetnost bitna za psihičko zdravlje, pa ovaj trojac želi hrvatskoj publici donijeti još malo smijeha, a nema bolje osobe za taj zadatak od klauna, poručuju koproducenti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!