12:06 / 08.06.2021.

Autor: Vesna Mimica/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Autori iz cijeloga svijeta na Tjednu suvremenog plesa

Tjedan suvremenog plesa

Tjedan suvremenog plesa

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Zagrebu je sinoć otvoren 38. Tjedan suvremenoga plesa. Ovaj međunarodni festival koji prikazuje autore iz cijeloga svijeta, ne zaboravlja ni domaće. 

Iako je godina pandemije, Tjedan suvremenog plesa dovodi 10 predstava - 5 međunarodnih i 2 koprodukcije te autore hrvatske suvremene plesne umjetnosti, a festival je otvorio višestruko nagrađivani nizozemski koreograf Arno Schuitemaker predstavom "If you could see me now".


Nastup je zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:

Rad koreografa Arna Schuitemakera čini neprekinuti pokret u trajanju od jedan sat, a sve je praćeno elektroničkom glazbom.


- Sve je u apsorpciji, sve ulazi u tijelo pa se predstava poigrava vašim očekivanjima. Zove se "Da me možeš vidjeti sada" i zapravo traži od vas drugo gledanje. Nije ono što mislite da jest, nego je to skriveno ispod svega što vidite, kaže Arno Schuitemaker.

Arno Schuitemaker

Arno Schuitemaker

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U magičnom krugu glazbe i pokreta plesači kao da zapadnu u posebno stanje svijesti, a tako se počnu osjećati i gledatelji. Pokret slijedi pokret i polako, ali sigurno u vama se razvija taj snažan osjećaj pripadanja predstavi. 


"If you coluld see me now" pripada i izvođačima i gledateljima pa je prava predstava za otvaranje Tjedna suvremenog plesa koji već 38 godina diše sa svojim izvođačima, koreografima, ali i vjernim gledateljima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!