10:26 / 01.02.2018.

Autor: HRT/M.Š.

Avant-garde, Majstorksi ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a

Pavle Dešpalj

Pavle Dešpalj

Foto: - / -

U koncertnoj dvorani Lisinski večeras u 19.30 novi koncert u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a - Avant-garde. U počast Igoru Kuljeriću na dan kada bi slavio 80. rođendan.
U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog večeras u 19.30 novi koncert u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije - Avant-garde.

U počast Igoru Kuljeriću, točno na dan kada bi slavio 80. rođendan, Simfonijski orkestar HRT-a izvodi skladateljev Concertpiece in D, pod ravnanjem počasnog šefa dirigenta maestra Pavla Dešpalja, koji je s istim orkestrom djelo praizveo na Tribini muzičkog stvaralaštva u Opatiji 1989.

Umjesto tadašnjeg virtuoza Karl-Bernharda Sebona, četiri će flaute različitih veličina i registara iskušavati prva flautistica Simfoničara Tamara Coha Mandić. Na programu su i ritmovi mađarskih plesova iz današnje slovačke Galante Zoltána Kodályja te glazba kultnog baleta Posvećenje proljeća Igora Stravinskog, partiture koja je promijenila glazbeno mišljenje 20. stoljeća.


Igor Kuljerić, hrvatski skladatelj i dirigent (Šibenik, 1. veljače 1938 – Zagreb, 20. travnja 2006.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dirigiranje usavršavao kod Igora Markeviča u Monte Carlu, a skladanje u Milanu (RAI-jev Studio di fonologia musicale). Glazbenu karijeru počeo je kao korepetitor u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, zatim je bio čembalist i asistent Antonia Janigra u Zagrebačkim solistima. Od 1968. do 2005. (s prekidom 1981–84) dirigent je Simfonijskog orkestra i Zbora RTZ-a/HRT-a, potom počasni šef dirigent Zbora te gostujući dirigent Orkestra.

Autor opsežnoga skladateljskog opusa orkestralnih, koncertnih i komornih djela te nekoliko opera i baleta. Jedna od najistaknutijih hrvatskih glazbenih ličnosti druge polovice 20. stoljeća; gostovao je u svim većim zemljama Europe, SAD-u i Rusiji. Dobitnik brojnih nagrada, među ostalim nagrade JRT-a 1967, 1971. i 1973, nagrade Grada Zagreba 1972. i 1986, nagrade Vladimir Nazor 1986, diskografske nagrade Porin 2004. i 2006, nagrade Boris Papandopulo Hrvatskoga društva skladatelja 2004. Dobitnik je i odličja Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi 1995.

Izravni prijenos koncerta u čast Igora Kuljerića može se pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija (HTV – HR3) ili putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!