17:47 / 24.07.2018.

Autor: T.V./HRT

'Bakhe' u tvrđavi Minor na Malom Brijunu

Izvor: ulysses.hr

Izvor: ulysses.hr

Foto: - / -

Predstava je to u kojoj glume isključivo žene. Dvanaest glumica na sceni upravo je obrnuto od kazališta kakvo je bilo u Euripidovo vrijeme. Tada su i u publici, i na pozornici, mogli biti samo muškarci.
Na Brijunima će se u subotu, 28. travnja, u tvrđavi Minor održati predstava Bakhe, u režiji Lenke Udovički. Predstava je to u kojoj glume isključivo žene. Dvanaest glumica na sceni upravo je obrnuto od kazališta kakvo je bilo u Euripidovo vrijeme. Tada su i u publici, i na pozornici, mogli biti samo muškarci.

Predstava se temelji na kombinaciji Euripidovog djela i tekstova nastalih na grupnoj psihoterapiji, koje je s glumicama provodio psihijatar Stanislav Matačić, rekla je je umjetnička voditeljica Ulyssesa i redateljica predstave Lenka Udovički. Kroz seanse, svaka od žena suočila se sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabost ili izgubiti kontrolu, ustvrdila je Udovički.

Glazba, koju potpisuju Nigel Osborne i Davor Rocco, skladana je temeljem materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica odnosno rada srca, disanja i moždanih aktivnosti.

U novoj predstavi Ulyssesa igraju Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija i Senka Bulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!