13:10 / 07.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Balet HNK-a Split na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama s uspješnicom "Derviš i smrt"

Miranda Cikotic/PIXSELL

Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kirov je zapisao kako je Derviš simbol duše koja transcendira sve geografske i religijske i uopće, sve vanjske odrednice, nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru.
Balet Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split gostovat će u četvrtak i petak, 9. i 10. kolovoza, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje će se, baletnom uspješnicom "Derviš i smrt" prema romanu Meše Selimovića u koreografiji Igora Kirova, predstaviti festivalskoj publici u parku Gradac.

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf sa svjetskom karijerom i trenutni ravnatelj Baleta HNK Split Igor Kirov, jezikom plesa uspio je dočarati svijet metafizičkog, mističnog Selimovićeva 'Derviša i smrti', čas svođenja računa sa životom i svijetom u kojem suštinska pitanja i odgovori uvijek ostaju nedohvatni, stoji u najavi.

U tome mu je pomogla sjajna autorska ekipa, libretist Sašo Dimoski, skladatelj Goran Bojčevski, kostimograf Aleksandar Noshpal, scenograf Slaven Raos, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić te oblikovatelj zvuka Petar Ivanišević.

U naslovnoj ulozi derviša Ahmeda Nurudina nacionalni je prvak Tomislav Petranović kojemu je ta, kako je rekao, najzahtjevnija uloga do sad, donijela Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju baletnu mušku ulogu u 2017. godini.

O pripremi koreografije, Kirov je zapisao kako je Derviš simbol duše koja transcendira sve geografske i religijske i uopće, sve vanjske odrednice, nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru.

Balet splitskog HNK "Derviš i smrt", praizveden lani na Splitskom ljetu, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama imat će dvije izvedbe, 9. i 10 kolovoza, u parku Gradac. Bit će to prvo gostovanje Baleta HNK-a Split na DLJI.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!