10:35 / 11.09.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Baletna Vesela udovica prvi put pred zagrebačkom publikom

Elleina Pokhodnykh

Elleina Pokhodnykh

Foto: - / -

Pozornicu zagrebačkog HNK-a sinoć su preuzeli plesači Mađarskog nacionalnog Baleta, i to baletnom verzijom jedne od najpopularnijih i najomiljenijih opereta na svijetu – Leharove 'Vesele udovice'.
Pozornicu zagrebačkog HNK-a sinoć su preuzeli plesači Mađarskog nacionalnog Baleta, i to baletnom verzijom jedne od najpopularnijih i najomiljenijih opereta na svijetu – Leharove 'Vesele udovice'.

Nakon što je 1905. godine opereta austro-ugarskog kompozitora Franza Lehara prikazana u Beču, sudbina joj je bila zapečaćena: odmah je postala svjetska  uspješnica u kojoj bogatoj udovici, zbog državnih razloga, treba pronaći muža.

Sjajna glazba i zabavni libreto nisu promaknuli britanskom koreografu Ronaldu Hyndu koji godine 1975. stvara komični balet koji, pak, s pozornica ne silazi više od četrdeset godina.

Ovo je vrsta baleta u kojoj se priča donosi s mnogo šale, mnogo je komičnih momenata koji se sjajno podudaraju s glazbom. Tako imamo najljepše glazbene dijelove iz operete u kombinaciji s duhovitom koreografijom. Kamo god dođemo s tom predstavom, postignemo fantastičan uspjeh, nadamo se da je i u Zagrebu bilo tako,  kaže ravnatelj Mađarske nacionalne opere i baleta Balázs Kocsár.

Volim ovu ulogu jer na pozornici moram dosta glumiti. Za umjetnika je ovaj balet upravo zbog toga fascinantan, a publici je zato toliko zabavan. Po bini se moramo drugačije kretati nego u drugim baletima, moramo pokazati mnogo emocija kako bismo ispričali tu priču. U tom komičnom baletu uživa svaki umjetnik,  napominje balerina Elleina Pokhodnykh koja tumači ulogu Vallencienne.

Ravnatelj baleta HNK-a Leonard Jakovina ne krije zadovoljstvo suradnjom s mađarskom nacionalnom kazališnom kućom: Drago mi je da je došlo do suradnje i da ćemo nastaviti i ubuduće, ne samo s Mađarskom nacionalnom operom nego sa svim velikim kazalištima na temelju reciprociteta, što znači da će i HNK i sam balet pronaći svoj put u Mađarsku da i mi možemo pokazati svoju kvalitetu,  istaknuo je Jakovina.

Mađarski umjetnici, napomenimo, još ne odlaze kući: večeras će na istom mjestu Mađarska nacionalna Opera izvest će operu 'Hunyadi Lásló', remek djelo Ferenca Erkela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!