11:42 / 05.03.2018.

Autor: V.M./M.M.P./HRT

Baletno operni spektakl u splitskom HNK-u

Mirko Krstičević

Mirko Krstičević

Foto: - / -

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu praizvedena je 'Legenda o Dan'zoru, prva priča iz glazbene trilogije 'Atlantida' splitskog skladatelja i nekad popularnog rokera Mirka Krstičevića.
U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu praizvedena je 'Legenda o Dan'zoru, prva priča iz glazbene trilogije 'Atlantida' splitskog skladatelja i nekad popularnog rokera Mirka Krstičevića.

Prije šesnaest godina napisana, konačno je ugledala svjetlo dana postavljena u dojmljivoj produkciji i malo poznatoj baletno-opernoj formi.

Borba svjetla i tame, dobra i zla, utkana je u temelje svih civilizacija i legendi, pa tako i u Legendu o Dan`zoru. Kršćanska je to priča o izbavljenju izgubljenog naroda, u kojoj ljubav sve pobjeđuje. Glavni junak Dan'zoro, nositelj svjetla, spašava svoj narod koji kažnjen progonstvom živi na jugu Atlantide.

Jednom mladiću po legendi je dano da shvati da svjetlo postoji i on svoj narod izvodi na svjetlo, dok demon stvara prepreke,  kaže skladatelj i autor trilogije Mirko Krstičević.

Šesnaest je godina u mraku ladica raznih uprava djelo čekalo svjetlo pozornice. Mi smo odlučili postaviti ga jer to je naša uloga kao teatra - promicati i postavljati djela domaćih autora,  ističe redatelj i intendant HNK-a Split Goran Golovko.

Ovo je djelo postavljeno u više nego dojmljivoj produkciji. U malo poznatoj operno-baletnoj formi neobične glazbene partiture u kojoj se preklapaju plemenski bubnjevi, folklorni ritmovi i Krstičevićeva rokerska duša.

Moram reći da je ovo jedna od najtežih partitura koje sam radio – vrlo je zahtjevna i zvučno složena,  napominje dirigent Alan Bjelinski, a tenor Bože Jurić, koji tumači naslovnu ulogu, dodaje: Mene su i melodijska linija i dramaturgija djela 'kupile na prvu': odmah sam rekao - to je to, ja ću biti Dan'zoro.

Zahtjevna splitska publika predstavu je ispratila pljeskom, ali i podvojenim reakcijama. Autorskom timu i velikom ansamblu najvažnije je, pak, da je domaća opera doživjela praizvedbu, a toga davno na splitskoj pozornici nije bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!