Banksy izradio 50 sitotisaka, prodat će ih za pomoć Ukrajini

11.12.2022.

10:33

Autor: Hina/HRT

Banksyjev grafit u Borodjanki

Banksyjev grafit u Borodjanki

Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / REUTERS

Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy je otkrio da je izradio 50 djela koje će prodati, a prikupljena će sredstva dati humanitarnoj organizaciji za pomoć Ukrajini.

- Izradio sam 50 tih sitotisaka, a sav prihod će ići našim prijateljima u Ukrajini, napisao je Banksy uz fotografiju jednog od novih djela objavljenu na društvenoj mreži Instagram.


Banksy, koji je, nakon što je u studenom osvanuo mural gimnastičarke na pročelju ukrajinske zgrade uništene u ruskom bombardiranju, izazvao nagađanja da djeluje u Ukrajini, sada je na Instagramu najavio projekt, koji priprema sa zakladom Legacy of War (ratna ostavština). Ta će zaklada od svakog prodanog sitotiska namijeniti 5.000 funti za kupovinu vozila za evakuaciju Ukrajinaca iz države i za grijanje onih koji ostaju u domovini i suočavaju se s teškom zimom.


Sitotisci su potpisani i numerirani, a na njima se nalazi bijeli miš, koji pandžama grebe po natpisu "Fragile" (lomljivo) na kartonskoj kutiji.


Iz zaklade su objasnili da je svako djelo unikatno jer je Banksy u postupku izrade svakog sitotiska koristio rezač za pizzu kako bi postigao efekt ogrebotine.


Banksy je u izjavi na internetskoj stranici zaklade napisao da je u Ukrajini upoznao članove organizacije "koja je u bombardiranoj zgradi nudila medicinsku pomoć, grijače, vodu i ljubazan pogled veoma očajnim ljudima".


- Posudili su mi također jedno od svojih vozila hitne pomoći, koje se pokazalo veoma korisnim kada je jedna od ljutitih starica shvatila da slikam po njezinoj zgradi i pozvala policiju. Mislim da bih morao prikupiti dovoljno novca barem za zamjenu registarskih oznaka tog vozila hitne pomoći, našalio se Banksy.


Banksy je sve do danas unatoč svjetskoj slavi sačuvao anonimnost dok njegova djela odlikuje kritičan komentar suvremenog doba.


Umjetnik se proslavio grafitima po ulicama engleskog mjesta Bristol krajem 90-ih godina prošloga stoljeća, a proteklih se desetljeća njegove umjetnine pojavljuju na različitim mjestima u svijetu, a to se posebice odnosi na Ukrajinu u posljednji nekoliko mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!