16:56 / 27.09.2018.

Autor: V.M./S.L./HRT

Barke i brodovi Jagode Buić u Dubrovniku

-

-

Foto: - / -

Gdje god izlaže, uvijek pobuđuje znatiželju jer širok je spektar umjetničkog djelovanja Jagode Buić. Ovaj put mnogobrojnu publiku je privukla izložbom skulptura i crteža u dubrovačkoj galeriji Artur.
Gdje god izlaže, uvijek pobuđuje znatiželju jer širok je spektar umjetničkog djelovanja Jagode Buić. Ovaj put mnogobrojnu publiku je privukla izložbom skulptura i crteža u dubrovačkoj galeriji Artur.

Nakon 120 projekata koje je ostvarila kao kostimografkinja i scenografkinja za operu, balet i film te nakon što je izlagala tekstilne instalacije i monumentalne kolaže diljem svijeta, u maloj dubrovačkoj galeriji publiku je iznenadila svojim barkama i brodovima.

Jakoj buri i hladnoći unatoč, izložba skulptura i crteža Jagode Buić privukla je brojnu publiku. Umjetnica respektabilne svjetske karijere  neumorno stvara. Da je zaigrana, kreativna i nostalgična za morem potvrdili su i njezini recentni radovi: dvadesetak crteža u tehnici gvaša te skulpture željeznih brodova.

Ti ga preseliš iz jednog sadržaja u drugi, udahneš mu malo svoje duše, malo nostalgije za morem, a željezo je željezo zavisi u čijim je rukama. Ono mene sluša, a ja se tome i čudim koji put,  kaže Jagoda Buić.

Nastavak je to kiparskog ciklusa 'Scerzo s otpada'. U tradiciji asemblaža Jagoda Buić stare elemente pretvara u nove, poetskom snagom otpad pretvara u umjetnost.

Varenjem željezni otpad ona pretvara u predmete koji imaju profil. Dakle, prisutan je jedan itekako ludički element, a posebno je prisutna kreativnost koja je autorici neiscrpno vrelo,  napomenula je povjesničarka umjetnosti Vesna Delić Gozze.

Skulptura treba prostora, pa je publika strpljivo čekala na ulazak u malu galeriju: Dogovor je bio da posjetitelji ulaze jedan po jedan unutra da damo zraka da svatko doživi skulpturu na pravi način,  objasnila je galeristica Tea Batinić.

Nova flotila željeznih brodova Jagode Buić u galeriji Artur plovi do kraja rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!