Barokni grad za izbjegle iz Ukrajine

15:43 / 26.03.2022.

Autor: Ana Papec/Vijesti/HRT/IMS

Barokni grad za izbjegle iz Ukrajine

Barokni grad za izbjegle iz Ukrajine

Foto: Vijesti / HRT

Neki od Ukrajinaca koji su stigli u Hrvatsku smješteni su u Druškovcu i Radovanu, u Varaždinskoj županiji. Kako bi im barem nakratko skrenuli misli, tamošnji su ih volonteri poveli na izlet u barokni grad Varaždin. 

- Sunčan dan, za šetnju i izlet baroknim gradom iskoristili su ljudi iz Ukrajine koji su privremeno smješteni u župnim dvorovima. Profesoricu pjevanja Rayu oduševio je Stari grad. Kaže da bi željela što više saznati o ovoj povijesnoj utvrdi.

- Vrlo su nas lijepo ugostili u Varaždinu. Ovaj grad mi se zaista sviđa, veoma je sličan našem gradu otkud dolazimo, stoga mi je posebno prirastao srcu, govori Raja Prudka iz Kijeva.

- Najviše mi se svidio vaš Stari grad. Ovdje vlada prekrasno ozračje i želim se još više informirati o toj povijesnoj znamenitosti, rekla je.

 Kako bi im ovaj grad ostao u sjećanju, izbjegli Ukrajinci snimali su selfieje i zajedničke fotografije. Svaki video i fotografiju Raya redovito šalje obitelji i rođacima koji su ostali u Ukrajini.

- Moji roditelji su ostali u Ukrajini, no na sigurnom su, daleko od vojnih operacija. Svakog dana šaljem im fotografije kako bi vidjeli da sam dobro, da znaju gdje sam i što radim. Tako da smo u stalnom kontaktu, govori Raja.

Tijekom cijelog posjeta pratila ih je volonterka Irina koja ih je upoznala s gradskim znamenitostima te im otkrila zanimljivosti vezane za povijest Varaždina.

- Prošli smo kroz centar grada, posjetili smo tržnicu, vidjeli su pravoslavnu crkvu. Bili smo i gosti župana i vidjeli su cijelu županijsku palaču i sad su pozvani u da vide gradski muzej u Starom gradu, govori Irina Helga Breskvar, građanska inicijativa "Kad se male ruke slože", Varaždin.

Svi oni privremeno borave u manjim mjestima, Druškovcu i Radovanu, i nakon ovog izleta puni su dojmova.

- Financijski im ništa ne nedostaje, ali pokušavamo im naći posao. Pozivam ovim putem ljude naše županije da im pomognu te da im omoguće rad, jer automatski time će se oni bolje osjećati i neće imati vremena da misle na zbivanje u rodnoj zemlji, naglašava Irina Helga Breskvar, građanska inicijativa "Kad se male ruke slože", Varaždin.

I pojedinci humanitarci još su jednom pokazali kako se, kada se želi, može pomoći ljudima u nevolji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!